26.2 C
Chișinău

„În fața noastră s-a comis o fărădelege” – pasagerii rutei din Erevan care a fost întoarsă de două ori, au ajuns în sfârșit acasă | VIDEO

Au ajuns într-un final acasă o parte a moldovenilor care se întorceau vineri din Erevan, fiind întorși de două ori din drum cu avionul și redirecționați la București, iar după asta înapoi în Erevan. Pasagerii au declarat că față de ei s-a comis o fărădelege, iar așa cum sunt cetățeni ai Republicii Moldova, conducerea țării le-a întors spatele. Însă autoritățile din Erevan i-au întâmpinat înapoi și le-au oferit adăpost până la întoarcerea în Moldova. Oamenii spun că au fost verificați minuțios la Aeroportul din Chișinău.

– Mulțumim că ne-au întâlnit acolo, dar deja nu mai aven puteri că nu ne-au putut primi în țara noastră. Acum iarăși m-au verificat, eu ce sunt vreun infractor? Oameni străini ne-au primit, dar ai noștri nu ne-au lăsat să venim acasă. Ne-au spus că sunt condiții meteo nefavorabile, apoi ne-au zis că este bombă la bort, dar de fapt ce fel de bombă?
– Care a fost reacția dumneavoastră când v-au spus că trebuie să vă întoarceți în Erevan?
– Desigur că nu am vrut, am vrut să ne întoarcem acasă. Ne-au verificat și ne gândeam că gata, președintele nostru ne va trimite acasă. Ne vor da un avion și ne vor trimite acasă, dar nu, oameni străini ne-au primit, dar ai noștri nu.

– Am avut și doamne însărcinate la bord și copii mici. Nu au permis ca avionul nostru să aterizeze, din start a fost spusă o minciună că este anotimpul foarte rău afară, la Chișinău, după care am sunat soțul și am întrebat, El mi-a zis că e soare și bine, e uscat. Am întrebat bordul de ce spun minciuni, de ce ne-au dus la București, pentru că este Iașul mai aproape. Era cald, greu, copii mici, a început o isterie între oameni.
– Câte ore ați stat în București?
-12 ore am stat în București.
– Noi aceștia tineri mai înțelegem ce se petrece în ziua de astăzi că este un atac politic, dar haideți să nu sufere toți oamenii asupra atacurilor politice. Noi suntem absolut toți cetățenii Republicii Moldova și noi toți cetățenii avem dreptul să călătorim liber oriunde ne-am dori.

– Când ne-au adus cu autobuzele, ne-au adus înapoi la avion. Noi ne urcam, dar nu știam unde plecăm. Nimeni nu știa unde pleacă, noi am crezut că veneam la aeroport. Toți erau cuminți, nimeni nu făcea gălăgie, credeam că venim acasă.
– Dar când ați aflat că unde mergeți? Deja când erați în avion?
-Da.

Amintim că deputatul independent Marina Tauber a declarat vineri că Chișinăul a refuzat să primească aeronava de pe cursa aeriană ce venea de la Moscova cu escală prin Erevan, la indicația premierului Dorin Recean și a președintelui Maia Sandu. Potrivit lui Tauber, la bordul avionului se aflau participanții la congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, peste 180 de pasageri, printre care persoane în vârstă. Parlamentarul a făcut o solicitare către directorul Autorității Aeronautice Civile pentru a explica motivele acestor situații grave. Am solicitat și noi o reacție de la reprezentanții instituției menționate, iar responsabilii de acolo ne-au spus că operatorul aerian nu ar fi respectat reglementările naționale, afirmație făcută și pentru deputați blocului Victorie care au mers la AAC să ceară explicații. Am solicitat comentarii de la Ministerul de Externe de la Chișinău cu privire la situația creată, dar și de la Ambasada României în Republica Moldova, dar nu am primit un răspuns. Pasagerii aeronavei consideră că nu au fost lăsați să ajungă acasă pentru a nu participa la protestul antiguvernare organizat în aceeași zi de Blocul ”Victorie” în fața Parlamentului. Amintim că în ultima perioadă pe aeroport au avut loc rețineri și scandaluri deoarece pasagerii sunt supuși controalelor îndelungate și ținuți ore în șir în aerogară fără a le fi oferite explicații. Oamenii care s-au pomenit în această situație s-au plâns că polițiștii de frontieră acționau brutal. Premierul și șeful statului nu au comentat acuzațiile aduse.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE