26.2 C
Chișinău

După moartea a două persoane, autoritățile și-au amintit de serviciul MD ALERT. Cetățenii vor primi notificări despre fenomenele meteo extreme | VIDEO

Moldovenii ar putea primi sms-uri în caz de fenomene meteo extreme sau situații de urgență. Despre asta a declarat pentru Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Potrivit acesteia, este vorba despre un sistem de alertă care va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmă pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor. Totuși, acesta ar putea funcționa în Republica Moldova nu mai devreme de anul 2025, iar valoarea totală a proiectului este estimată la peste 440 de mii de euro, 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni, mai spune Pușcașu. Ea a mai declarat că în prezent, sistemul MD Alert, similar celui din România, există doar pe hârtie, iar autoritățile spun că sunt la etapa studiului de fezabilitate și alegerea companiei care ar implementa acest proiect.

Potrivit IGSU, furtuna violentă și ploile de săptămâna trecută au afectat aproape 100 de localități și au făcut două victime. O fetiță de 12 ani a fost strivită de un copac în Chișinău, iar cunoscutul regizor, Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani, și-a găsit sfârșitul pe malul stâng al Nistrului, după ce o creangă de salcie a căzut peste cortul în care se afla. Pentru Canal 5, mai mulți oameni s-au plâns că autoritățile au oferit pre puține informații despre pericolul furtunii, dar mai ales nu au oferit informații despre cum să se comporte și cum să evite situațiile de risс pe timp de năpastă. Despre necesitatea introducerii unui sistem de avertizare prin SMSuri s-a vorbit încă iarna trecută, când doi oameni au murit de vii sub zăpadă. Atunci, autoritățile au anunțat că vor implementa sistemul MD-alert, dar ideea a rămas la nivel de vorbe.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE