26.2 C
Chișinău

Cu sute de carabinieri în față și în spate, cu circulația transportului public schimbată, comunitatea LGBT din Republica Moldova și-a organizat duminică marșul Pride | VIDEO

Cu multă poliție și cu circulația transportului public schimbată, comunitatea LGBT din Republica Moldova și-a organizat duminică marșul Pride. Pentru desfășurarea manifestației a fost blocată circulația pe strada București, transportul, inclusiv cel public fiind direcționat pe arterele adiacente. Manifestanții au fost protejați în față și în spate de sute de carabinieri, care i-au însoțit pe tot parcursul traseului.

– Noi am venit ca și coaliția este europeană. Cu scopul de a susține Moldova și în general pentru oportunitatea. În general avem reprezentați din mai multe țări din Europa de Est și au oportunitatea de a veni la acest marș pentru ca să se simtă liberi.

– Am venit aici fiindcă nu suport violența, nu suport discriminare și toții oamenii au dreptu să fie egali, să se iubească.

ANGELICA FROLOV, director administrativ la Centrul GDM: «Echipa Genderdoc-M are sloganul ”De la noi taxe, de la stat legi”. Noi cerem recunoașterea legală pentru persoanele trans și cerem legi pentru cuplurile de același sex. Dar o să vedeți că sunt mai multe organizații, fiecare cu mesajul său.»

Marșului i s-a alăturat platforma mai multor organizații și activiști LGBTQI+, iar în total evenimentul a strâns peste 800 de participanți, scrie centrul GDM într-o postare pe Facebook. Tot acolo se menționează că a fost și o delegație mare din România, dar și reprezentanți ai Coaliției Est-Europene pentru Egalitatea persoanelor LGBTQI+, precum și o coloană mare a părinților copiilor LGBTQI+. Se întâmplă pentru prima dată în Moldova, mai exact decât țara noastră este condusă de PAS.

După cum a remarcat presa, anul acesta, tot pentru prima dată, la marșul de solidaritate nu au fost văzuți reprezentanți ai PAS, deși în anii precedenți mulți dintre aceștia au participat la eveniment.

Ne-am adresat pentru un comentariu la Dumitru Alaiba, actualul ministru al Economiei, care se numără printre susținătorii comunității LGBT și participa în mod tradițional la aceste marșuri.
Alaiba ne-a spus că evenimentul nu are legătură cu agenda sa de la Minister, deși participanții afirmau prin unul dintre slogane că economia țării se formează inclusiv din taxele pe care le achită și ei.

RO DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: «Care e motivul că ieri nu ați venit? Care e motivul că ieri nu am venit.. – Da. Dar în primul rând are asta legătură cu agenda mea de la minister, nu cred. Eu nu am fost în țară de aceea nu am fost.»

Am mai vrut să-l întrebăm pe ministrul Alaiba dacă cumva și-a schimbat poziția cu privire la eveniment, dar acesta ne-a pus receptorul. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, consideră însă că fruntașii PAS nu au fost prezenți la paradă din motivele electorale.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: «Dar ce s-a întâmplat? A nu cumva referendumul vine, nu cumva alegerile așai? și vă strică oleacă cărțile, raitingul și puteți iară să pierdeți și ați hotărât să intrați prin ușa prin spate sau din dos pe alegători, așa sau nu?»

GDM afirmă însă că la parade au fost doi deputați ai partidului aflat la guvernare. Am telefonat-o pe Angelica Frolov pentru confirmare, dar aceasta a refuzat să ofere numele deputaților. În altă ordine de idei, Deputatul BCS, Bogdan Țîrdea întreabă cât a costat asigurarea ordinii publice, având în vedere în vedere situația economică precară în care se află țara.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: «Mai apare o întrebare. Știți cât costa o paradă gay vreo cinci ani în urmă? La 50 de mii de euro, la un milion. Dar știți cât ar costa bugetul Chișinăului marșul din 2022 pentru asigurarea ordinii publice? Poliția, atunci, a solicitat 4 milioane de lei. Mie mi-i interesant câți bani s-au cheltuit acum?»

În postarea GDM nu se vorbește nimic despre cheltuieli, așa cum nu spun despre bani nici autoritățile. Am sunat la Primăria Chișinău pentru a afla de ce edilul Capitalei, anul acesta, și-a schimbat poziția având în vedere că anii precedenți interzicea așa gen de parade și am vrut să știm dacă poate schimbarea poziției sale să aibă o legătură cu partidul său care se declară proeuropean și a semnat pactul pentru Europa devenind tot mai aproape de UE și SUA? Consiliera primarului Natalia Ixari ne-a spus că Ion Ceban este în ședința și a promis să ne trimită un comunicat la această temă. La ora actuală, Canal 5 nu a primit nimic.

Marșul Pride a luat sfârșit pe strada Mateevici din capitală. Amintim că pe 10 iunie, ambasadele a 25 de țări au semnat o declarație comună cu ocazia Lunii Mândriei LGBT, care are loc anual în iunie. În declarație se spune că țările semnatare sunt solidare cu persoanele LGBT din Moldova și sunt angajate să lucreze împreună pentru a promova egalitatea tuturor oamenilor.

Pe 11 iunie a avut loc deschiderea oficială a festivalului Festivalul „Moldova Pride” 2024, care s-a încheiat cu marșul de duminică. Prezent la deschiderea festivalului, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, a subliniat că reprezentanții Consiliului Europei susțin în continuare comunitatea LGBTQI+ și militează pentru ideea ca fiecare are dreptul să-și trăiască viața așa cum vrea, în funcție de identitatea pe care o are, orientarea sexuală, ceea ce e în armonie cu drepturile omului la care le aliniem cu toții.

Despre importanța de a respecta drepturile și libertățile persoanelor LGBTQI+ , în special având în vedere parcursul european al R. Moldova a vorbit și șefa adjunctă a Misiunii Ambasadei Statelor Unite, Laura Hruby.

Potrivit Gender Doc-M, în jur de 90 de mii de homosexuali trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, țară cu o populație de aproximativ 2.5 milioane de oameni, peste 90 la sută dintre care s-au declarat creştin-ortodocși. Menționăm că R. Moldova a adoptat Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse ca o condiție pentru scutirea de viză a moldovenilor în Uniunea Europeană. Comunitatea LGBTQI+ din Republica Moldova a făcut apel la autorități cu o cerere de legalizare a căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea persoanelor transgender.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE