23.3 C
Chișinău

Cazuri de pestă porcină africană la Ocnița și Soroca. A fost restricționată mișcarea porcilor către abatoare și târguri de animale

Două cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate la Ocnița și Soroca. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în ambele cazuri virusul a fost depistat la porci domestici din ferme comerciale, scrie Deschide.MD.

Astfel, virusul PPA a fost confirmat în satul Gîrbova, Ocnița și satul Vărăncău, Soroca. Ca urmare, autoritățile locale au aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare.

Totodată, ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor vizate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non-profesionale și a produselor obținute de la acestea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE