26.2 C
Chișinău

Autoritățile n-au citit legislația? De ce proiectul fuzionării Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei din Ungheni cu Academia „Ștefan cel Mare” a MAI a fost pus pe pauză | VIDEO

Încă o instituție de învățământ ar putea dispărea. Este vorba de Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei din Ungheni, care ar urma să fie lichidat prin absorbție de Academia ”Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne.

Directorul adjunct al Centrului, Sergiu Lazăr ne-a declarat că a fost informat despre acest proiect, dar deocamdată implementarea a fost pusă pe pauză pentru că autoritățile s-au apucat să-l realizeze fără să știe ce prevede legislația.

În plus, ar putea crea bulversări și emoții, deoarece instituția a inițiat deja programul de formare inițială a elevilor.

SERGIU LAZĂRI, director adjunct al Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei: La moment, noi suntem o subdiviziune subordonată a Poliției de Frontieră și nu-i atât de simplu să ne transmitem gestiunea Academiei MAI. Totodată, s-a făcut o analiză și se implementează din acest an școlar (2024-2025) un nou program de formare inițială a elevilor, trecem la programul de învățământ profesional tehnic secundar nivelul trei, vom livra formarea inițială și pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, IGP – ordine publică și deja pentru IGPF, securitatea frontierei. Planurile au fost semnate de către domnul ministru al Educației, așa că eu intuiesc că va fi revăzut acest concept de fuzionare, să rămânem tot după instituția de învățământ, să nu dispărem de pe lista instituțiilor de învățământ profesional tehnic al Ministerului Educației”.

Ce ține de disponibilizări în rândul cadrelor didactice și a angajaților, Sergiu Lazari a dat asigurări că nimeni nu va rămâne fără loc de muncă, în cazul în care Centrul va fi absorbit de Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI. Totuși, afirmă el, un astfel de proces necesită pregătire temeinică.

SERGIU LAZĂRI, director adjunct al Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei: „Urmează să analizăm, să ne documentăm, să identificăm și anumite riscuri, cadrul legal dacă e necesar de modificat și la fel să intuim un impact care va fi, cel puțin pe termen mediu la ce va duce această fuziune sau la ce nu va duce această fuziune”.

Că mai întâi trebuie modificată Legea cu privire la Poliția de Frontieră, pentru implementarea proiectului, ne-a spus și comunicatoarea de la Academia Militare Ștefan cel Mare, a MAI, care a adăugat că propunerea pentru absorbția centrului de excelență aparține Ministerului de Interne.

La Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei activează 32 de cadre didactice, iar anual desfășoară instruirea în jur de 250 și 400 de elevi și cursanți.

Amintim că, opt școli profesionale și colegii cu puțini studenți vor fuziona cu altele.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus consultărilor publice de către ministrul Educației, Dan Perciun. De asemenea, se mai notează că, după fuzionare, angajații vor trece la instituțiile care absorb. Dar, în cazul imposibilității transferului, disponibilizarea se va face în conformitate cu legislația muncii.

De la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat și câteva universități, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste. Totodată, un alt proiect al instituţiei prevede trecerea elevilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE