16 instituții de învățământ din trei sectoare ale Capitalei au fost afectate de copaci și crengi căzute în urma intemperiilor din 11 iunie. Despre asta șeful adjunct al Direcţiei municipale Educație, Andrei Pavaloi, a anunţat în cadrul şedinței operative de luni a serviciilor Primăriei.
ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău: „Au fost afectate 16 instituții de învățământ din trei sectoare. Vorbim despre sectoarele Botanica, Buiucani și Centru. În sectorul Ciocana și Rîșcani nu avem instituții afectate. Astfel, în opt instituții de învățământ au căzut 18 copaci pe teritoriul instituțiilor, iar în opt instituții de învăţământ au căzut sau au fost deteriorate crengi foarte groase”.
Potrivit autorităţilor, în sectoarele Botanica şi Centru au fost afectate câte cinci instituții educaţionale, iar în Buiucani şase.
ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău: „Până la ziua de astăzi a fost evacuat de pe teritoriul a 14 instituții de învățământ, absolut tot ce a fost deteriorat. Pe teritoriul a patru instituții de învățământ au fost tăiate, urmează să fie evacuate crengile masive sau copacii care au fost deja defrișați sau pregătiţi pentru evacuare”.
Amintim că, ploile puternice de săptămâna trecută au făcut prăpăd în municipiul Chișinău, dar și în alte localități din țară. Au fost doborâți copaci, zeci de mașini au fost distruse, la fel acoperişuri, drumuri și culturi agricole. Din păcate, urgia din noaptea de 11 iunie, a făcut două victime.
O fetiță de 12 ani a fost strivită de un copac pe o stradă din capitală, iar cunoscutul regizor, Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani și-a găsit sfârșitul pe malul stâng al Nistrului, după ce o creangă de salcie a căzut pe cortul în care se afla.
Cele două decese și afectarea de intemperie a aproape 100 de localități nu a constituit motiv pentru care Guvernul să fi convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, care, de obicei, se întrunește anume în astfel de cazuri. La ședința Guvernului, care sa desfășurat, nu miercuri dimineața, ci la amiază, deoarece premierul Dorin Recean, fusese plecat în Germania pentru a participa la evenimentul dedicat reconstrucției Ucrainei, nu s-a discutat în detalii despre fenomenul meteo și distrugerile provocate.
Șeful Cabinetului de Miniștri nu a cerut în mod public informații complete de la structurile responsabile, limitându-se la transmiterea condoleanțelor pentru familiile celor doi decedați și exprimându-și speranța că pe viitor asemenea tragedii vor fi evitate. După asta, miniștrii au vorbit despre un mediu curat, schimbări climatice, produse viticole şi vinicole aromatizate, dar și despre alte proiecte aprobate de Executiv.
Totuși, este a doua oară când natura dezlănțuită omoară oameni în Moldova, după ce două peroane șiau pierdut viața sub zăpadă, iarna recută.