Blocul Politic ”Victorie” cere revocarea din funcție a președintelui Parlamentului Igor Grosu. Membrii grupului susțin că au elaborat proiecte de hotărâri cu privire la inițierea procedurilor. Într-o postare pe rețelele de socializare se spune că motivele care stau la baza acestei inițiative sunt acțiuni ilegale ale șefului legislativului despre care afirmă că sfidează grav prevederile Constituției, legislației în vigoare și Regulamentului Parlamentului.
”Domul Grosu s-a poziționat ca un șef dominator pe întreg corpul legislativ, încalcă permanent drepturile deputaților din opoziție, limitează activitatea deputaților, limitează dreptul la libera exprimare, proliferează insulte și acuză nefondat, dă indicații ilegale secretariatului Parlamentului și altor instituții de stat cu încălcarea gravă a separației puterilor, a principiului prezumției nevinovăției. Domul Grosu, în doar 3 ani, a reușit să denigreze și să înjosească nu doar instituția parlamentară, dar și toți cetățenii care și-au delegat reprezentanți în legislativ. Acest individ încalcă toate principiile statului de drept și democratic. Persecuția și hărțuirea deputaților din opoziție, dar și cetățenilor care au altă opinie, precum și imixtiunea permanentă în actul justiției cu scop de a se răzbuna politic, deja întrece orice limită. Aceste fărădelegi nu mai pot fi tolerate și urmează a fi luate măsuri adecvate”, se arată în mesajul Blocului ”Victorie”.
Declarații în acest sens au fost făcute după ce joi, președintele Legislativului Igor Grosu nu i-a permis deputatului independent Denis Ulanov să se expună cu privire la proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională și mai multe legi conexe.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Supun votului în primă lectură proiectul nr. 168, din 29.05.2024, proiect de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează consolidarea cadrului de activitate a Băncii Naționale.
– Spuneți-mi, vă rog, vă e frică de ceea ce o să auziți?
– Vă rog, inițiem procedura de vot, vă mulțumesc…
– Rezultatul, vă rog. Stimați colegi, proiectul nr. 168 din 29.05.2024, votat în primă lectură de 54 de deputați. Vă mulțumesc”.
DENIS ULANOV, deputat independent: „Vă este frică să auziți că Banca Națională a primit statutul de inculpat financiar într-un caz de fraudă bancară? Asta vă e frică să auziţi? Că Banca Națională a fost recunoscută drept o structură de stat pedepsită penal în acest dosar penal? Este o hotărâre judecătorească. Iar când va fi dat verdictul acuzator, Banca Națională va trebui să restituie Ministerului de Finanțe întreaga sumă de bani pe care Guvernul a furat-o în 2014-2015. Citiți decizia Curții Constituționale din aprilie 2022, care spune că „frauda bancară” și prejudiciul adus bugetului de stat au fost cauzate de Guvern și Banca Națională. Asta vă e frică să auziţi? Cum a fost posibil să fie scos 1 miliard de dolari în noiembrie 2014, este absurd. Sau băncile americane corespondente au fost implicate în asta. Vă e frică să auziţi ce? Cine a furat miliardul? Știţi foarte bine, doar că vă e frică să recunoașteţi asta. Iată hoții – Banca Națională, care timp de 20 de ani a fost în consiliul Băncii de Economii, 20 de ani au furat bani de acolo fără gaj. Și vă e frică să auziţi cine a furat miliardul! Știţi foarte bine, dar vă e frică să recunoașteţi asta. Hotilor!”
Pe acest fundal, președintele Parlamentului s-a grăbit să întrerupă activitatea Legislativului. Nu întâmplător, se pare, amendamentele la legile legate de activitatea Băncii Naționale au provocat scandal. Una dintre modificări, de exemplu, prevede că membrii structurilor de conducere ale BNM, care și-au încetat atribuțiile, precum și angajații care au avut competenţe de supraveghere și au încetat raporturile de muncă, vor primi o indemnizație lunară de 50 de procente din salariul lor curent. Cu alte cuvinte, vor continua să primească un salariu de până la 100 de mii de lei, fără să lucreze la Banca Națională.
După pauză, reprezentanții opoziției au blocat tribuna.
Grupul de deputați din blocul „Victorie” a fost susținut de colegii din Partidul Comuniștilor Diana Caraman și Inga Sibova.
INGA SIBOVA, deputatul BCS: „Domnule președinte, responsabilitatea dumneavoastră directă este să asigurați desfășurarea corectă a ședinței parlamentare. În acest caz, atunci când privați deputații de dreptul la cuvânt, încălcați această prevedere. Vă îndemn să asigurați dreptul oricărui deputat de a se expune, inclusiv al deputaților care nu v-au plăcut dvs personal din anumite motive”.
În aceste condiţii, şedinţa a durat aproximativ o jumătate de oră. La un moment dat, sunetul transmisiunii a fost oprit. După care s-a anunțat din nou o pauză. Igor Grosu a acordat mai întâi un avertisment deputaților care au blocat tribuna, apoi a anunțat o pedeapsă mai aspră.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Deci, așa. Stimați colegi, în situația creată, mă adresez persoanelor care au blocat tribuna. În conformitate cu articolul 133, alin. 1, v-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Vă somăm, adică, vă spunem că suntem în situația de a aplica litera f – interzicerea participării la ședințele plenare pentru până la 10 ședințe. Eu fac uz de dreptul meu de președinte al Parlamentului și propun să aplicăm sancțiunea de interzicere participării la 5 ședințe plenare. Cinci. Toată lumea a auzit?”.
Deputații PAS au susținut în unanimitate această propunere. Grosu a declarat ședința închisă, iar fracțiunea partidului de guvernământ s-a îndreptat spre ieșire.
„Aceasta este adevărata față a celor care lucrează împotriva statului”, a comentat președintele Parlamentului din prezidiu, refuzând opoziției dreptul la exprimare și apărarea drepturilor legale.
Dar, iată-l pe același Igor Grosu în decembrie 2020. Pentru a-l împiedica pe vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea să supună votului o serie de proiecte de lege care nu erau pe placul opoziției de atunci PAS și Platforma DA – de exemplu, privind statutul special al limbii ruse, privind revenirea știrilor și programelor analitice ruse în rețeaua locală de emisie, privind păstrarea Stadionului Republican din Chișinău în gestiunea statului, – deputații de opoziție nu doar au blocat tribuna Parlamentului, dar chiar au început o încăierare. Iar Igor Grosu l-a stropit cu apă pe Batrîncea și a deteriorat tehnica de birou. Prejudiciul produs a fost estimat atunci la 60 de mii de lei. Dar se pare că, potrivit actualului președinte al Legislativului, asta este altceva.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Stimaţi cetățeni, asta-i faţa adevărată a celor care lucrează şi sunt împotriva statului și nu au nimic sfânt în ei, sfânt de sărbătoarea de astăzi”.
În acest context, Blocul ”Victorie” îndeamnă deputații din opoziției să susțină procedura juridică de revocare din funcție a președintelui Parlamentului Igor Grosu. Am solicitat un comentariu de la reprezentanții legislativului, dar deocamdată nu am primit un răspuns.
Anterior, Promolex a remarcat în repetate rânduri în rapoartele sale încălcările comise de majoritatea de guvernământ, încălcarea drepturilor legale ale opoziției și reglementărilor parlamentare, inclusiv a remarcat comportamentul Președintelui Igor Grosu.