7.2 C
Chișinău

Acoperișuri și drumuri distruse, culturi agricole compromise și localități rămase în beznă: Consecințele furtunii din 11 iunie nu au fost încă lichidate complet

Acoperişuri, drumuri și culturi agricole distruse, dar şi deconectări de curent electric. Sunt consecinţele ploilor abundente cu vânt puternic înregistrate în seara zilei de 11 iunie, care au afectat mai multe localități din toată țara. Potrivit IGSU, în Capaclia, Cantemir, au fost smulse aproape 30 de foi de ardezie și circa 90 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul a două gospodării.

În raionul Ialoveni vântul puternic a deteriorat peste 200 m2 de foi de ardezie de pe acoperișul unui bloc locativ, iar în orașul Orhei a fost smuls acoperișul liceului din țiglă metalică pe o suprafață de circa 450 m².

Tot acolo, vântul a distrus aproape 90 de foi de ardezie și 65 de tuburi solare ale sistemului termoenergetic. Mai mult, în urma precipitațiilor abundente au fost afectate acoperișurile a peste 300 de gospodării din mai multe localități din raionul Orhei.

De asemenea, intemperiile au distrus și mai multe porțiuni de drumuri locale. În orașul Nisporeni și satul Vărzărești au fost deteriorate circa 1,200 km de drum din pietriș, iar în Pepeni, Sîngerei – circa 5 km.

În urma ploii torențiale au fost compromise mai multe culturi agricole și livezi. În Ivanovca, Florești, au fost deteriorate peste 250 ha de floarea-soarelui, 55 ha de porumb și 4 ha de livadă de vișin. Sunt informații oferite de IGSU, potrivit căruia comisiile pentru situații excepționale raionale lucrează în localităţile unde au fost înregistrate prejudicii pentru evaluarea pagubelor materiale.

Premier Energy anunţă că în dimineaţa zilei de joi mai rămâneau fără curent 13 localităţi din raionul Orhei afectate de intemperie. Totodată, erau înregistrate 220 de rupturi de conductoare. În acest context, compania reiterează că dacă observați linii electrice căzute, s-o informați imediat, să nu atingeți firele şi să securizați perimetrul până la intervenția electromontorilor.

Între timp, meteorologii au anunţat un nou cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până la ora 22 a zilei de joi. Potrivit comunicatului, pe arii extinse se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2 și intensificări ale vântului în rafale de până la 70 de km pe oră.

În acest context, pentru joi şi vineri hidrologii prognozează izolat formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de inundații locale. În unele râuri mici este posibilă creșterea nivelului apei cu 20 cm 1.00 m.

În legătură cu aceste avertizări, IGSU îndeamnă gestionarii bazinelor acvatice în caz de necesitate să coboare nivelul lacurilor pentru evitarea inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile sunt bine fortificate. În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă adăpostirea urgentă într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice, copaci, stâlpi etc. De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric de la firele căzute. Părinții sunt rugați să nu-i lase pe copii singuri acasă și nesupravegheaţi. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze 112.

Amintim că urgia din noaptea zilei de 11 iunie, a făcut două victime. O fetiță de 12 ani a fost strivită de un copac pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici din capitală, iar cunoscutul regizor, Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani și-a găsit sfârșitul pe malul stâng al Nistrului, după ce o creangă de salcie a căzut pe cortul în care se afla.

Cele două decese și afectarea de intemperie a aproape 100 de localități nu a constituit motiv pentru care Guvernul să fi convocat ședința Comisiei pentru Situații Execpționale, care, de obicei, se întrunește anume în astfel de cazuri.

La ședința Guvernului, care sa desfășurat, nu dimineața, ci la amiază, deoarece premierul Dorin Recean, fusese plecat în Germania pentru a participa la evenimentul dedicat reconstrucției Ucrainei, nu s-a discutat în detalii despre fenomenul meteo și distrugerile provocate.

Șeful Cabinetului de Miniștri nu a cerut în mod public informații complete de la structurile responsabile, limitându-se la transmiterea condoleanțelor pentru familiile celor doi decedați și exprimându-și speranța că pe viitor asemenea tragedii vor fi evitate. După asta, miniștrii au vorbit despre un mediu curat, schimbări climatice, produse viticole şi vinicole aromatizate, dar și despre alte proiecte aprobate de Executiv.

Totuși, este a doua oară când natura dezlănțuită omoară oameni în Moldova, după ce două peroane și-au pierdut viața sub zăpadă, iarna recută.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE