8.2 C
Chișinău

„Nici spații în chirie din Aeroport nu pot da, dar promit proiecte grandioase” – parerea Președintelui Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc | VIDEO

Președintelui Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc acuză guvernarea că nu este în stare să dea în chirie niște spații comerciale, cu referire la licitația de la aeroport, dar se încumetă să promită proiecte grandioase. Cu referire la tenderul care tot este amânat și reluat, politicianul spune că seamănă cu o adevărată „Santa Barbara”, serial cu un număr mare de episoade. El a împroșcat cu critici în direcția puterii la o emisiune de la N4.

VASILE COSTIUC, președintele Partidului „Democrația Acasă”: «O chestie absolut banală cum ar fi închirierea unor spații comerciale, fie ele și la aeroport, s-a transformat într-o cursă, într-un serial politic fără sfârșit, un fel de Santa Barbara. Într-o societate sănătoasă la cap cine credeți că, la Paris, vorbește un an de zile despre spații comerciale de la aeroport? Credeți că la Berlin vorbește toată societatea cui să dea niște spații comerciale unde se fac găluște și se mănâncă? Noi am transformat o situație banală, leai luat de la Șor, ai făcut licitație și le-ai dat și nu trebuia să știe nimeni.»

Vasile Costiuc mai afirmă că, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, nici nu trebuia să știe despre licitație.

VASILE COSTIUC, președintele Partidului „Democrația Acasă”: «Serial, cu anulare de licitații, cu învinuiri, cu implicări a ministrului. Eu am impresia că Andrei Spînu, în calitate de ministru, nici măcar nu trebuia să știe, dar faptul că el se implică, el știe, s-au pornit anchete penale, acest lucru demonstrează un nivel de corupție exact cum l-am avut și până la dânșii. Au transformat o chestie banală de arendă a unor spații comerciale, ca mâine o să vină alții și o să le dăm în arendă altora, într-un serial cu multe semne de întrebare. Este o lovitură de imagine și pentru guvernare și pentru noi în ansamblu. Sunteți proști? Pe voi nu vă duce capul să dați două spații de făcut „pirojoace” la aeroport? Și voi povestiți că o să faceți stadioane, gospodării, o să țineți animele?»

Am încercat să obținem o reacție de la Andrei Spînu, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Menționăm însă că, oficialul de mai multe ori ne-a spus că nu va oferi comentarii postului nostru de televiziune. În prezent, sunt depuse cererile pentru participare la a treia licitație pentru închirierea spațiilor comerciale din aerogară. Dosarele sunt recepţionate până în 24 iunie. În data de 25 și 26 ele vor fi examinate, iar în 27 iunie este planificată desfăşurarea concursului și anunțarea câștigătorului. Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat din lipsa concurenţei necesare, deoarece la ele a participat doar Lagardere, o companie franceză.

Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizau doar această firmă, cu reprezentanții cărora s-a întâlnit inclusiv președintele Maia Sandu. Potrivit unor exponenți ai opoziției, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează Lagardere, acuzații respinse de oficial. Totuși, după anularea primului concurs, demnitarul a spus că dacă la noua licitație va participa o singură companie, aceasta poate fi declarată câștigătoare. Deși șeful grupului Lagardère a demisionat recent din funcțiile sale de conducere, inclusiv din postul de director general, după ce procurorii francezi i-au adus acuzații în legătură cu o anchetă privind finanțarea cheltuielilor personale ale companiilor sale.

La începutul lunii, Parlamentul a votat legea prin care Aeroportul Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, principalul scop al amendamentului fiind extinderea termenului de arendă al spațiilor comerciale de la 5 la 5 ani, a recunoscut deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, prin această modificare, autoritățile doresc să atragă mai mulți candidați interesați de localurile din Aerogară. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a sesizat Curtea Constituțională declarând că, modificările au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Moodie Davitt Report, pentru închirierea a șapte spații cu o suprafață totală de 4781 m.p. destinate restaurante, partea moldovenească ar dori să primească lunar 74.590 de euro. Iar din închirierea a cinci spații cu o suprafață de 1461,5 m.p. destinate magazinelor – o taxă de 83.374 euro pe lună.

Organizarea licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroportul Chișinău a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Asta l-a nemulțumit pe ministrul infrastructurii Andrei Spînu. Ulterior și președintele Parlamentului Igor Grosu s-a arătat deranjat de faptul că PA a pornit o cauză penală privind tenderul pentru spațiile comerciale de la aerogară. Acesta a spus că a avut un gust amar că o instituție de drept s-a autosesizat pe acest caz. Totodată, Grosu a îndemnat pe toată lumea să-l lase pe Spînu în pace, deoarece își face treaba bine. Ulterior, Procuratura a anunțat că nu va mai porni urmărirea penală în acest caz din lipsa componentelor de infracțiune.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE