12.2 C
Chișinău

Bilanț sumbru al furtunii de aseară, care a luat viața unui renumit regizor și a unei fetițe de 12 ani. Zeci de localități încă nu au fost reconectate la electricitate, iar unele drumuri rămăn în continuare blocate | VIDEO

Urgia din noaptea zilei de marți spre miercuri a făcut cel puțin două victime. O fetiță de 12 ani a fost strivită de un copac pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici din capitală, iar cunoscutul regizor, Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani și-a iar un bărbat de 36 de ani și-a găsit sfârșitul pe malul stâng al Nistrului, după ce o creangă de salcie a căzut pe cortul în care se afla.

Presa locală a menționat că Despre asta a anunțat presa locală. victima se afla la odihnă cu familia sa, alături de câteva cupluri, ceea ce putem observa și din ultimele imagini video postate de Spoială pe contul său de Instagram. Nenorocirea s-a produs după ce începuse să plouă. Adulții au scos copiii afară, dar regizorul nu a reușit să iasă. Totul s-a întâmplat sub privirile înspăimântate ale copiilor și soției lui Arcadie Spoială. Deși au solicitat ambulanța, amicii bărbatului au decis să vină în întâmpinarea medicilor, cu pacientul culcat pe bancheta din spate, însă din cauza traumatismelor suportate, acesta a decedat în drum spre spitalul din Dubăsari.

Ploaia și vântul puternic au făcut pagube în mai multe localități. Imagini apocaliptice cu mai mulți copaci și stâlpi doborâți, fire electrice rupte, dar și acoperișuri distruse au apărut pe mai multe rețele de socializare. De exemplu, școala din satul Popeni, raionul Rîbnița, a rămas parțial fără acoperiș. Furtuna a aruncat bucăți de ardezie până la o distanță de 100 de metri de clădire.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza furtunii, numărul solicitărilor la 112 a crescut cu aproape 50%, înregistrându-se până la 750 de apeluri pe oră. Oamenii au raportat situații legate de fire electrice căzute, arbori doborâți, trasee blocate, dar și mașini avariate. Salvatorii IGSU au intervenit pentru deblocarea traseelor, dar și ajutorarea persoanelor. La fața locului au mers pompieri, polițiști și carabinieri. În total, au existat zece cazuri în care a trebuit să se intervină pentru a fi ridicate fire de electricitate rupte, dar și peste 100 de arbori ce blocau circulația. Afectate au fost și 42 de drumuri publice naționale.

Premierenergy anunță că peste 94 85 de localități rămân în continuare fără energie electrică. Lucrările de reconectare se desfășoară și în prezent. Probleme de furnizare a energiei electrice sunt în principal în raioanele Orhei, Criuleni, Strășeni, Telenești, Călărași, Nisporeni, Ialoveni, Hâncești.

Salvatorii îndeamnă populația să evite deplasarea sub cabluri electrice și crengi ale arborilor bătrâni care atârnă. Totodată, oamenii sunt rugați să fie atenți atunci când se deplasează pentru a evita traumatismele, iar în situații de risc să apeleze de urgență Serviciul 112.
Nici la ședința Guvernului, care s-a desfășurat în după amiaza zilei, deoarece premierul Dorin Recean, era plecat în Germania acolo unde a participat la evenimentul dedicat reconstrucției Ucrainei, nu s-a discutat în detalii despre intemperie. Șeful Cabinetului de Miniștri nu a cerut în mod public informații complete de la structurile responsabile, limitându-se la transmiterea condoleanțelor pentru familiile celor doi decedați și exprimându-și speranța că pe viitor asemenea tragedii vor fi evitate.
DORIN RECEAN premier : «Noi am vorbit de mai multe ori că acum avem tot mai multe și mai multe fenomene extreme, corespunzător trebuie să ne pregătim pentru că astfel de lucruri să se întâmple cu o frecvență mai înaltă și noi să ne pregătim pentru acest lucru. Dar să pregătim și administrația publică locală ca să intervină prompt în astfel de situații. Cu părere de rău, am văzut că avem și două decese, condoleanțe familiilor, dar după cum spuneam, noi trebuie să ne întârim capacitatea de a reacționa și foarte important de a preveni astfel de situații.»

Totuși, este a doua oară când natura dezlănțuită omoară oameni în Moldova, după ce două peroane și-au pierdut viața sub zăpadă, iarna trecută. În urma acestui discurs, miniștrii au vorbit despre un mediu curat, despre schimbările climatice, despre produsele viti-vinicole aromatizate, dar și despre alte proiecte aprobate de Executiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE