12.2 C
Chișinău

Salvatorii, pompierii și serviciile municipale din Orhei au intervenit în 30 de cazuri pentru a elimina consecințele furtunii | VIDEO

Natura dezlănțuită a făcut distrugeri și în Orhei. În 30 de cazuri a fost nevoie de intervenția salvatorilor și pompierilor, chemați în mare parte pentru a debloca trasee de arborii căzuți. Unul dintre copaci s-a prăvălit peste o țeavă de alimentare cu gaze din centrul orașului.

Pentru a înlătura consecințele intemperiei, muncitorii de la Spații Verzi au ieșit de zor în teren.
VLAD STRĂȘNEI, șef secție salubritate, Orhei : «De astăzi noapte s-a început a lucra pe toate arterele principale, ele sunt aproape toate gata, curățite, arborii sunt tăiați care au fost culcați la pământ de vânt, la moment se lucrează, avem în jur de 50 de oameni care lucrează la domeniul curățare, defrișare și tot așa mai departe, se lucrează și la rețelele de energie electrică pentru a restabili curentul în Orhei și 20 de unități de transport care duc crengile, gunoiul.»

Potrivit primarului municipiului Orhei, Tatiana Cociu, după câteva ore de muncă asiduă practic totul a fost reabilitat, iar mai târziu urmează a fi estimate pagubele.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: «Lucrăm în regim alert, municipiul Orhei a avut de suferit destul de mult, dar cu ajutorul Serviciului Comunal Locativ ne descurcăm, facem față. Toate străzile principale din municipiul Orhei au fost deblocate, toți arborii au fost curățați, astfel încât pietonii și șoferii să se deplaseze liber pe străzi, la fel, grădinițele toate activează, în afară de o grădiniță unde sunt probleme legate de conectarea apei și a luminii, dar până la finele zilei va fi remediată această problemă.»

Orheienii ne-au spus că furtuna a fost cu adevărat înfricoșătoare.
– Ne-am speriat foarte tare, dar așa parcă e totul bine, vântul a fost puternic, bine că sufla din partea cealaltă, dar așa acest copac avea să cadă pe acoperișul casei. -La ce oră s-a întâmplat totul? – Era jumătate la 12, așa ceva.

– Ne uitam peste geam, nu mergea nimeni pe aici, nimeni nu a avut de suferit, am avut noroc că acest copac a căzut cu succes.
-Dacă un pic bătea în direcția care trebuie…? – Da, dacă vântul bătea nu în direcția care trebuie, avea să fie rău.

Consecințele au fost simțite și în satul Peresecina.
VALENTINA BUZU, primarul satului Peresecina: «În urma furtunii în seara de 11 iunie a avut de suferit acoperișul casei de cultură, fiind afectată o suprafață de 150 m2. Sper că noaptea aceasta, casa de cultură va fi acoperită în totalitate, mai avem unele distrugeri și la grădinița nr.3 Mugurașii, în jur de 10 brazi mari, vechi de aproximativ 50 de ani, au fost smulși din rădăcini.»

Meteorologii anunță ploi și în următoarele două zile. Nu sunt prognozate, deocamdată, descărcări electrice sau furtună.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE