8.2 C
Chișinău

Viața în Republica Moldova devine tot mai scumpă. Ultimele date prezentate de Biroul Național de Statistică.

Viața în Republica Moldova devine tot mai scumpă. O arată ultimele date prezentate de Biroul Național de Statistică. Astfel, de la începutul acestui an, costurile pentru hrană, bunuri și servicii au crescut în medie cu 4%. Potrivit cifrelor, din decembrie anul trecut până în mai curent, cel mai mult s-au ridicat prețurile fructelor – cu aproape 26%, în timp ce legumele au ajuns să coste cu aproximativ 20% mai mult. Doar prețul ouălor a scăzut, în rest carnea, lactatele, uleiul și zahărul se mențin cam la același preț.

Și mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 3,5%.

Potrivit BNS, costul carburanților a crescut, de la începutul anului, cu aproape 3% și tot cu 3 la sută s-au majorat prețurile materialelor de construcții și a medicamentelor. Încălțămintea este mai scumpă cu aproape 3,43 la sută decât în luna decembrie, iar hainele costă în medie cu peste 2,76% mai mult. Prețul serviciilor prestate populației s-a majorat în medie cu aproape 5%. O creștere substanțială, de aproape 39%, s-a înregistrat la căldura centralizată, gazele naturale s-au majorat cu aproape 1 procent, iar apa potabilă și canalizarea cu un procent și jumătate, asta în timp ce per total, serviciile comunale s-au scumpit cu aproximativ 6 la sută. Tot cu atât s-a scumpit și transportul, iar serviciile de alimentație publică înregistrează o creștere de puțin peste 4 la sută.

MAJORAREA PREȚURILOR DE LA ÎNCEPUTUL
ANULUI 2024
CARBURANȚII +2,69%
MATERIALELE DE CONSTRUCȚII +2,94%
MEDICAMENTE +3,11%
ÎNCĂLȚĂMINTE +3,43%
HAINE +2,76%
SERVICII PRESTATE POPULAȚIEI +4,86%
CĂLDURA CENTRALIZATĂ +38,77%
ENERGIE ELECTRICĂ -1,73%
GAZE NATURALE +0,69%
APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE +1,43%
SERVICIILE COMUNALE +5,91%
TRANSPORTUL +5,87%
SERVICIILE DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ +4,07%)

BNS mai notează că prețurile medii de consum în luna mai curent, comparativ cu luna mai 2023, au crescut cu 3,3%, inclusiv la produse alimentare cu 4,2% și la mărfurile nealimentare cu 6,8%. Serviciile prestate populației în perioada respectivă s-au diminuat cu 3,8%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE