12.2 C
Chișinău

Un nou scandal cu altercații la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii din Istanbul au fost ţinuţi în zona controlului de frontieră aproximativ patru ore.

Un nou scandal la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii sosiţi din Istanbul în 11 iunie, au fost ţinuţi în zona controlului de frontieră aproximativ patru ore. Despre asta a scris deputatul independent, unul dintre liderii blocului politic Victorie, Marina Tauber. Potrivit ei, polițiştii de frontieră au creat deliberat o situație de stres și incertitudine, bătându-şi joc de femei și vârstnici.

Potrivit deputatului, printre pasagerii acestei curse s-a numărat un grup de participanți la congresul blocului politic „Victorie” care a avut loc la Moscova. „Ne amintim cu toții că nu este prima dată când se întâmplă asta. Gândiţi-vă – oamenii sunt reținuți în cel mai obraznic mod, fără niciun motiv, pur și simplu pentru că au opinii care contravin liniei regimului Sandu-PAS!” a scris Tauber pe pagina sa Telegram.

Tot pe rețele de socializare a apărut un video în care polițiști mascați târâie brutal pasagerii din sala de sosiri.

Iar, un bărbat s-a plâns că a primit pașaportul deteriorat după ce a trecut controlul actelor.

– Iată așa prietenește ne-au întâlnit când am revenit în țară. În 9 ore am ajuns la Dubăsari, am luat pașaportul în mâini și, iată ce au făcut aceste animale. Au rupt pașapoartele oamenilor, iată documentul meu pe care l-au rupt. Abia acum am observat, este greu să îl rupi, au făcut asta intenționat.

Am întrebat Poliția de Frontieră care este motivul acestor acțiuni. Şefa serviciului de presă, Raisa Noviţchi, a răspuns că angajaţii instituţiei au reținut și amendat mai mulți pasageri, acuzându-i de provocări.

RAISA NOVIŢCHI, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră : «Poliția de Frontieră a înregistrat în această dimineață un șir de provocări și comportament agresiv din partea unui grup de persoane care venea de la Moscova, în zona de sosiri a Aeroportului Internațional Chișinău. Unui pasager i-a fost întocmit un proces verbal pentru comportament agresiv asupra polițiștilor de frontieră aflați în serviciu. Persoana este acuzată de comiterea infracțiunii de huliganism. De asemenea, au fost identificați alți trei pasageri care vor fi documentați pentru tulburarea ordinii publice și trași la răspundere pentru contravenția comisă.»

Întrebată cine sunt mascații care au aplicat forța asupra pasagerilor, Novițchi a refuzat să răspundă, menționând doar că toate informațiile care ne interesează sunt în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră.

Amintim că incidente similare cu rețineri și scandaluri cu pasageri au avut loc în aerogară în 5 și 6 iunie, înainte de înregistrare pentru cursa Chișinău-Erevan. Atunci o femeie a fost reținută și zeci de persoane nu au reuşit să urce în avion din cauza controalelor îndelungate. În ambele zile, în zona de control erau chemate ambulanțe deoarece unii pasageri se simțeau rău. Oamenii care sau pomenit în această situație s-au plâns că au fost ținuți fără nicio explicație și că polițiștii de frontieră acţionau brutal. Mai multe ore pasagerii au stat fără apă și fără posibilitatea de a merge la toaletă.

La finele lunii mai, restricțiile de intrare în Aeroportul Internațional Chișinău au fost prelungite cu încă 30 de zile. Despre asta a anunțat Poliția de Frontieră. Potrivit instituției, aceste măsuri sunt necesare pentru „a asigura confortul, liniștea și siguranța tuturor pasagerilor”.
Totodată, anterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că „în prezent nu există risc militar iminent pentru securitatea țării noastre”.

Conform noilor reguli, în interiorul aerogării accesul este permis doar pasagerilor cu bilet și document de călătorie, personalului instituţiei și echipajelor aeronavelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE