Moldova – o țară în care sărăcia absolută este în creștere, ca și cifra oamenilor care trăiesc cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi și, în plus, cu performanțe zero în fotbal, construiește un stadion pe care vrea să arunce 85 de milioane de euro. Ministerul Infrastructurii, Andrei Spînu, spune că acesta va fi gata în cinci ani, termen pe care nu se știe dacă îl va prinde și actuala guvernare, care a decis să investească banii, construcția va avea o capacitate de până la 25 de mii de locuri și se va regăsi în preajma ”Chișinău Arena”. Spînu nu a anunțat clar un finanțator al proiectului și dacă va fi organizat un concurs pentru companiile de construcții. El a declarat doar că banii ar urma să vină de la Guvern și de la angenții economici în baza unor parteneriate publice-private sau de la partenerii de dezvoltare. Cifra imensă de 85 de milioane de euro nu este însă definitivă, ceea ce înseamnă că s-ar putea modifica, inclusiv în creștere.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: «Menționez că această cifră este estimativă bazată pe studiul de prefezabilitate. Principalele costuri ar fi studiul de fezabilitate, care costă apr. 425 de mii de euro, proiectarea – peste 5 mil euro, construcția propriu-zisă a stadionului – 73 de mil de euro și cinci mil de euro – pentru amenajări externe.»
Am mers să întrebăm cetățenii ce părere au despre investiția colosală, dacă este sau nu oportună, în situația în care economia din țara noastră este bolnavă, așa cum o spune chiar și ministrul Economiei, sărăcia predomină la sate, iar pensiile sunt mizere.
– Nu-s de-acord. – De ce? – Fiindcă în așa stare cum noi trăim, nu-i convenabil așa ceva. Asta e bun, e frumos, dar nu-i pentru vremea de acum. Întâi trebuie de făcut regulă în economie și apoi de făcut altele. Și pentru pensionari, și prețurile să le coboare, și oamenilor care lucrează să le mai ridice salariile.
– Nu merită, sigur că. Nu se merită, noi avem mai multe probleme. În țara noastră sunt multe probleme și asta nu-i cea mai importantă. Trebuie să se mai gândească la cetățeni, la cei care trăiesc în țara asta, că fug toți și economia nu este, absolut.
– Nu cred, nu cred să-i facă ceva. Ei fac pentru dânșii numai și fur, și vine ajutoru, unde-i ajutorul? Noi nu vedem nimic. Mai bine să deschidă o fabrică, o uzină, să ofere de lucru la tineretul acesta, pentru că fug toți de aici.
– Cred că e o investiție prea mare pentru… Drep că Moldova noastră are nevoie, numai că un stadion mai mic, nu așa de mult să se investească. Mai bine să investească în studii, la copii, în spitale. Așa ceva cred că e prea de tot.
– Nu este la locul lui. – De ce? – Pentru că, pentru început trebuie să se gândească la cum supravețuiesc oamenii în etate și cu aceste servicii comunale iarna, este prea de tot. Trebuie să se gândească la așa lucruri și apoi să construiască stadioane.
Au fost și oameni care au susținut proiectul.
– Eu cred că pentru tineret ca să se ocupe, mai bine să se ocupe tineretul la așa ceva, cu sportul, cu asta, decât să se ocupe cu altceva. La mine copiii tot timpul erau ocupați și nu avea când să umble de colo, colo, dar asta e stadion și pentru oameni care se duc și un fotbal.
Au început să apară și reacții ale politicienilor cu privire la implementarea proiectului de anvergură, în condițiile în care copiii din aproape 100 de școli merg la veceul din curte, iar alte sute de instituții de învățământ nu au nici măcar hârtie igienică. Despre un astfel de decalaj vorbește și liderul Partidului Schimbării, Șefal Gligor. Într-o postare pe Facebook, el scrie că sportul în Republica Moldova este subfinanțat cronic, școlile sportive au bază materială învechită, iar antrenorii au salarii simbolice. ”În aceste condiții, un stadion de 85 milioane euro este o prioritate adecvată? Este acest stadion un răspuns corect la problemele din domeniul sportului?”, se întreabă politicianul. Acesta mai spunbe că din 13.5 milioane de euro cheltuiți pentru un drum de 3.6 km s-au furat peste 4 milioane de euro și se arată curios să știe cât se va fura din această Arena Chișinău 2.0. „Aparent, fiecare guvernare cum vine la putere are nevoie de o „Arena Chișinău”, continuă el.
Potrivit studiului de prefezabilitate, stadionul va dispune de un teren de joc echipat cu sistem de drenaj, tribune, vestiare, săli de antrenament, cabinete medicale și de la 1.500 până la 1. 800 de locuri de parcare.