Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce ar fi lipsit de asistență medicală un deținut bolnav psihic. Astfel, țara noastră este obligată să plătească bărbatului 6.500 de euro, echivalentul a peste 123 de mii de lei.
Despre asta anunță Promo-LEX, care scrie că decizia a fost pronunțată marți. Vasilii Nițu, care își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost diagnosticat la internare cu probleme psiho-emoționale și tulburări de personalitate. CEDO a constatat că, în perioada 2012-2016, acesta a fost consultat doar sporadic de un psihiatru penitenciar și nu a primit tratament psihologic sau psihiatric adecvat. Reclamantul avea deseori un comportament agresiv față de alți deținuți și gardieni, iar din această cauză personalul din penitenciar intervenea aplicând forța. CEDO a descris și un alt incident care a avut loc în august 2014, când reclamantul a fost agresat de gardieni și izolat într-o celulă disciplinară, iar un raport medico-legat a confirmat prezența unor vânătăi minore pe fața și corpul bărbatului.
Astfel, CEDO a constatat că autoritățile moldovene nu i-au oferit reclamantului un tratament medical adecvat, ceea ce a condus la deteriorarea stării sale de sănătate. De asemenea, Curtea a considerat că răspunsul autorităților la comportamentul reclamantului a fost inadecvat, implicând folosirea forței și izolarea disciplinară. În aceste condiții, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura și tratamentele inumane sau degradante. În consecință, Curtea a acordat reclamantului 5.000 de euro drept daune morale și 1.500 de euro pentru costurile legale. În context, avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, a subliniat necesitatea respectării drepturilor omului în penitenciare. Precizăm că, în 2023, CEDO a condamnat guvernul moldovean în 24 de cauze. Astfel, statul este obligat să plătească 370 mii de euro despăgubiri. Despre asta a anunțat ministrul Justiției, Veronica Mihailov Moraru în cadrul unei ședințe a Guvernului. Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CEDO în cauzele Republicii Moldova rămân a fi neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a cazurilor de maltratare și a deceselor, detenția în condiții proaste, detenția ilegală și casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile.