5 C
Chișinău

Militarii moldoveni vor participa la exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”. Vor fi verificate abilitățile Batalionului „Căștile albastre” | VIDEO

Armata Națională va desfășura, în perioada 17-28 iunie, exerciţiul multinațional „Scutul Păcii 2024”. Despre asta anunţă Ministerul Apărării. Potrivit comunicatului, scopul antrenamentului este evaluarea Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale.

Militarii vor fi verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaţionale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziţia vehiculelor la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical.

Concomitent, Armata va găzdui Cursul de instruire a evaluatorilor, scopul căruia este pregătirea militarilor privind procedurile și corectitudinea desfășurării evaluării conform OCC. Vor fi pregătite 37 de persoane din 21 de ţări, inclusiv Austria, Franța, Germania,
Italia, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina. Ministerul Apărării menționează că certificarea conform programului OCC, la care Armata a aderat în 2007, este o condiţie obligatorie pentru participarea militarilor în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU.

În legătură cu pregătirile pentru exercițiul „Scutul Păcii”, pe parcursul lunii iunie, tehnica militară se va deplasa pe drumurile naționale din locurile de dislocare permanentă spre Centrul de Instruire al Armatei.

Amintim că anterior, instituţia a menționat că deplasarea tehnicii are loc în conformitate cu planul pentru acest an și nu are tangență cu situația de securitate din regiune.

În ultima perioadă, au devenit tot mai dese anunțurile despre deplasarea tehnicii, organizarea diferitor aplicații pentru soldați, chemarea la exerciții militare a rezerviștilor, despre primirea de ajutoare, tehnică, echipament pentru Armata Națională, dar și desfășurarea diferitor întrevederi ale conducerii Ministerului Apărării cu reprezentanții mai multor state. Printre acestea se numără Franța, Germania, Suedia, Italia, iar discuțiile vizează cooperarea bilaterală pe domeniul militar și perspectivele de dezvoltare și aprofundare a parteneriatelor bilaterale pentru consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Cel puțin asta reiese din publicațiile de pe Canalul oficial Telegram army.md unde aproape săptămânal sunt publicate mai multe știri despre astfel de acțiuni ale Ministerului Apărării. Instituția a menționat anterior că aceste acțiuni sunt obișnuite pentru țara noastră și că nu sunt legate de situația din regiune.

Totuși, rezerviștii intervievaţi de Canal 5 ne-au spus că, de când au încheiat serviciul militar și până acum nu au fost chemați deloc la antrenamente, care s-au întețit anume în ultima perioadă.

Același lucru îl spun și internauții care filmează tehnică de luptă pe drumurile țării sau militari care desfășoară exerciții. Până și pe câmpuri ciobanii care pasc animale dau bună ziua cu persoane în uniforme ce vorbesc în limbi străine, spun unii politicieni.

Menționăm că, de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane.

Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane față de cel din 2023.

Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării, așa cum prevede haznaua țărilor membre NATO.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE