7.2 C
Chișinău

Domnica Manole ar putea primi de la stat 100.000 de euro drept prejudiciu moral. Cererea sa împotriva CSM și SIS, reexaminată de Curtea Supremă de Justiție | VIDEO

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole ar putea primi de la stat 100 de mii de euro în calitate de prejudiciu moral. Curtea Supremă de Justiție îi va reexamina cererea depusă împotriva CSM și SIS, care au propus în 2017 eliberarea sa din funcția de judecătoare. Manole solicită să fie repusă în funcția de judecător la Curtea de Apel, deși nu intenționează să o exercite. Ea mai cere încasarea salariului pentru lipsa forțată de la muncă din 2017 până în 2019, a cărei sumă ajunge la aproximativ 500 de mii de lei.

În motivarea revizuirii, Domnica Manole a menționat că, anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat o hotărâre prin care a constatat că eliberarea sa din funcția de judecător a fost contrară libertății de exprimare și a dispus ca lui Manole să i se plătească 9.500 de euro drept despăgubiri.

Amintim că, pe 19 august 2016, Serviciul de Informații și Securitate a emis un aviz consultativ în privința judecătoarei Curții de Apel

Chișinău Domnica Manole și l-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit documentului, SIS a identificat mai mulți factori de risc în activitatea judecătoarei. Serviciul făcea referire la câteva ”hotărâri dubioase” emise de complete de judecată din care a făcut parte Manole. A fost menționat un proces penal din 2015 ce viza declararea incorectă a veniturilor și averii de către magistrată, care a fost ulterior clasat.

A fost invocat și dosarul penal inițiat după ce Domnica Manole a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum cu privire la modificarea Constituției, prin care se dorea revenirea la alegerile prezidențiale directe, reducerea numărului deputaților și lipsirea acestora de imunitate parlamentară. Exercițiul electoral nu a avut loc. Atât judecătoarea, cât și comunitatea internaţională au catalogat acel dosar ca fiind o răfuială politică şi un atentat la independenţa justiţiei.

În 2017, CSM a decis că Manole era incompatibilă cu funcția de judecător și a fost înlăturată din magistratură. A doua zi, Manole s-a adresat instanței pentru a anula decizia CSM și pentru a declara ilegale concluziile SIS. Apoi, CSP i-a respins cererea. Cu toate acestea, în 2019, CSJ a acceptat cererea reînnoită a lui Manole, pe care judecătoarea a retras-o mai apoi. În 2023, Curtea de Apel Chișinău a obligat Ministerul Justiției să-i plătească lui Manole 800.000 de lei drept despăgubiri pentru daune morale pentru urmărire penală ilegală.

Domnica Manole este una din cele mai înstărite judecătoare din țară. Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, aceasta a obținut venituri de 1,5 milioane de lei. Tot acolo, ea a menționat un apartament, două conturi bancare, un garaj și un teren agricol.

Președintele Curții Constituționale a mai ridicat anul trecut un salariu de aproape 800 de mii de lei de la Înalta Instanță, ceea ce înseamnă, peste 65.000 de lei lunar. În același timp, magistratul a obținut 3.600 de lei de la Institutul Național al Justiției, dar și o pensie de 25.000 de lei lunar sau peste 301 mii lei într-un an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE