-2.3 C
Chișinău

Deși licitația de închiriere a activelor neutilizate ale aerogării încă nu a avut loc, reprezentanții companiei franceze Lagardere fac deja măsurători și planifică dotarea spațiilor comerciale

Bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat pe canalul său Telegram fotografii din Aeroportul Internațional Chișinău, unde, după cum presupune el, reprezentanții companiei franceze Lagardere fac deja măsurători și planifică dotarea spațiilor comerciale. Deși licitația de închiriere a activelor neutilizate ale aerogării în scopuri operaționale destinate magazinelor şi restaurantelor nu a avut loc și nu a fost identificat niciun câștigător. Luchianiuc a fost primul blogger care a relatat despre faptul că Lagardere este interesată de tranzacțiile comerciale din aeroport și despre modul în care oficialii moldoveni ar fi implicați în asta.

Ca să aflăm dacă această informație este adevărată, am contactat Agenția Proprietății Publice și administrația aerogării. Directorul agenției, Roman Cojuhari, a spus că tenderul pentru închirierea spațiilor este organizat de către aeroport, dar a menționat că potențialii participanți la concurs pot vizita spaţiile care îi interesează ca să se decidă, ceea ce se pare că se întâmplă în prezent. Aceeași informație a fost confirmată de serviciul de presă al aerogării. Într-un mesaj pentru Canal 5, purtătorul de cuvânt al întreprinderii, Natalia Cojocaru, afirmă că “potrivit calendarului desfășurării licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate destinate magazinelor şi restaurantelor, vizitarea spațiilor are loc în perioada 1–24 iunie, prin urmare cei interesați au posibilitatea să le viziteze, potrivit procedurii. Pentru ziua de astăzi la fel au fost satisfăcute astfel de solicitări”, a scris reprezentantul aeroportului.

În prezent, sunt depuse cererile pentru participare la a treia licitație pentru închirierea spațiilor comerciale din aerogară. Dosarele sunt recepţionate până în 24 iunie. În data de 25 și 26 ele vor fi examinate, iar în 27 iunie este planificată desfăşurarea concursului și anunțarea câștigătorului. Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat din lipsa concurenţei necesare, deoarece la ele a participat doar Lagardere. Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizau doar compania franceză, cu reprezentanții cărora s-a întâlnit inclusiv președintele Maia Sandu. Potrivit unor reprezentanți din opoziție, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează Lagardere, acuzații respinse de oficial. Totuși, după anularea primului concurs, oficialul a spus că dacă la noua licitație va participa o singură companie, aceasta poate fi declarată câștigătoare. Deși șeful grupului Lagardère a demisionat recent din funcțiile sale de conducere, inclusiv din postul de diretor general, după ce procurorii francezi iau adus acuzații în legătură cu o anchetă privind finanțarea cheltuielilor personale ale companiilor sale.

La începutul lunii, Parlamentul a votat legea prin care Aeroportul Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, principalul scop al amendamentului fiind extinderea termenului de arendă al spațiilor comerciale de la 5 la 5 ani, a recunoscut deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, prin această modificare, autoritățile doresc să atragă mai mulți candidați interesați de localurile din Aerogară. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a sesizat Curtea Constituțională declarând că, modificările au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul Moodie Davitt Report, pentru închirierea a șapte spații cu o suprafață totală de 4781 m.p. destinate restaurante, partea moldovenească ar dori să primească lunar 74.590 de euro. Iar din închirierea a cinci spații cu o suprafață de 1461,5 m.p. destinate magazinelor – o taxă de 83.374 euro pe lună.

Organizarea licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroportul Chișinău a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Asta l-a nemulțumit pe ministrul infrastructurii Andrei Spînu. Ulterior și președintele Parlamentului Igor Grosu s-a arătat deranjat de faptul că PA a pornit o cauză penală privind tenderul pentru spațiile comerciale de la aerogară. Acesta a spus că a avut un gust amar că o instituție de drept s-a autosesizat pe acest caz. Totodată, Grosu a îndemnat pe toată lumea să-l lase pe Spînu în pace, deoarece își face treaba bine. Ulterior, Procuratura a anunțat că nu va mai porni urmărirea penală în acest caz din lipsa componentelor de infracțiune.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE