Conducerii țării i se cere majorarea cu 30% a salariilor lucrătorilor medicali, începând cu 1 iulie. Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) a adresat o scrisoare președintei, premierului și speakerului, menționând că odată cu mărirea lefurilor se va asigura și menținerea personalului calificat în sistem, scrie Realitatea.MD.
Sindicaliștii menționează că sistemul medical din țară se confruntă cu multiple provocări, iar deficitul de cadre a ajuns la 2000 de medici și 3000 de asistenți în anul 2023. În opinia liderilor sindicali, volumul mare de muncă și riscurile psihologice îi fac pe doctori să părăsească sistemul, iar unii dintre ei preferă să muncească în România, unde primesc salarii mai mari.
„Considerăm că atractivitatea sistemului de sănătate necesită a fi privită și sub aspectul motivării muncii acestora pentru menținerea cadrelor medicale calificate. Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12020 de lei sau 9775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11942,21 lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, susține președintele CNSM, Igor Zubcu.
Reacția Realitatea a solicitat Ministerului Sănătății să comunice ce acțiuni va întreprinde, urmare a solicitării sindicatelor.
Precizăm că, potrivit celor mai recente date prezentate de Ministerul Sănătății, în 14 raioane din Moldova nu lucrează nici un cardiolog.
În unele instituții medicale din raioanele țării lipsesc aproximativ între 25% și 30% dintre specialiști, iar circa 20% dintre doctorii moldoveni sunt pensionari. Totodată, în sate unii medici de familie au de la 3000 până la 6000 de pacienți, deși în mod normal numărul lor nu ar trebui să depășească 2200.