27.2 C
Chișinău

Nicolae Eșanu: Guvernarea trebuie să recunoască ilegalitățile pe care le-au comis în legătură cu fostul procuror general Alexandru Stoianoglo | VIDEO

Guvernul, Parlamentul și președintele Republicii Moldova trebuie să recunoască ilegalitățile pe care le-au comis în legătură cu fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, doar astfel se va ajunge la o normalitate. Despre asta a declarat fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu în platoul unei emisiuni de la Exclusiv TV. El a mai spus că autoritățile trebuie să elaboreze și un mecanism de despăgubire în acest caz.

NICOLAE EȘANU, fost vice-ministru al Justiției: „Când spun despăgubire nu vorbesc de restabilirea în funcție. Guvernarea trebuie însă să recunoască nelegiuirile, pentru că altfel nu va fi o normalitate. Și nu va exista normalitate nu doar pentru că domnul Stoianoglo a fost privat ilegal de putere, ci pentru că acest lucru subminează baza funcționării statului, pentru că oamenii înțeleg că acest lucru este posibil. Și pentru a nu se repeta toate aceste nelegiuiri, trebuie să ne oprim la un moment dat”.

Juristul a mai declarat că actuala guvernare merge pe aceeași undă, atunci când vine o guvernare și demolează tot ceea ce au construit precedenții.

NICOLAE EȘANU, fost viceministru al Justiției: „Trebuie să înțelegem că nu putem demola fundațiile clădirii pe care începem să o construim. Societatea, statul, este o clădire pe care trebuie să o ridicăm, o bază, un fundament și încetîncet începem să o construim. Dacă fiecare nouă guvernare va veni și va dărâma acest fundament, vom rămâne cu nimic. Trebuie să rupem acest cerc vicios la un moment dat”.

Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu a făcut referire și la proiectele adoptate în ultima perioadă de PAS și a reamintit că multe din aceste documente cu ușurință vor putea fi folosite de către actualii oponenți după o eventuală schimbare a puterii. Recent, Curtea Supremă de Justiție și-a anulat o decizie în privința fostului procuror general Alexandru Stoianoglo, după hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului. Astfel, cererea de recurs va fi reexaminată.

Stoianoglo cere anularea deciziei Consiliului Superior al Procurorilor care a aprobat pornirea unei anchete de serviciu, în baza sesizării deputatului PAS Lilian Carp. Alexandru Stoianoglo a ajuns procuror general după un concurs organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, acum 5 ani.

Răfuielile dintre Stoianoglo și guvernarea PAS au început când ministrul Justiției i-a cerut de câteva ori să-și dea demisia, lucru care nu s-a întâmplat. Apoi, CSP a admis sesizarea deputatului PAS Lilian Carp în privinţa procurorului general acuzândul de corupere pasivă şi abuz în serviciu.

De asemenea, el a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP. Alexandru Stoianoglo, în mandatul căruia a fost eliberat omul de afaceri Veaceslav Platon, iar Vladimir Plahotniuc a devenit acuzatul principal în dosarul furtul miliardului, a catalogat evaluarea sa drept un circ.

Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general, reținut apoi demis. Stoianoglo s-a ales cu câteva dosare penale pentru corupere pasivă, abuz în serviciu, fals în declarații și îmbogățire ilicită.

El se declară nevinovat și spune că urmărirea penală împotriva sa este motivată politic, iar acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu, acuzații respinse de președinte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE