„Trădarea de Patrie” redefinită de Partidul Acțiune și Solidaritate în Codul Penal a fost votată în lectură finală cu votul a 55 de deputați PAS. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a votat împotriva proiectului, iar 7 deputați independenți și neafiliați s-au abținut. La începutul ședinței, deputatul BCS, Grigore Novac a solicitat ca inițiativa să fie exclusă din ordinea de zi pentru a fi revizuită, invocând criticile Organizației Amnesty International cu privire la încălcarea drepturilor la libera exprimare și crearea de abuzuri privind respectarea drepturilor omului în Moldova.
GRIGORE NOVAC, deputat BCS: „Este la latitudinea Parlamentului, dar redacția finală la fel este pusă pe seama Parlamentului. De aceea, pentru a nu lăsa loc de critică pentru organizațiile internaționale, pentru experți și pentru a face un proiect bun, propunerea este să-l retragem astăzi și să fie meditat asupra textului și redacției, iar ulterior se poate de revenit cu discuții”.
Solicitarea nu a fost susținută de către deputații PAS, iar autorul proiectului Igor Chiriac a menționat că astfel de prevederi la Codul Penal operează și alte țări din Uniunea Europeană.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS: „Prevederi similare la care a făcut referire colegul din opoziție se regăsesc în legea penală a multor state europene și eu cred că, inclusiv, voi specifica legislația penală a României, legislația penală a Franței, legislația penală a Olandei și eu cred că, noi, aceste modificări la care am făcut referire, trebuie să avansăm, pentru că urmează să oferim organelor împuternicite o prevedere clară, care poate fi aplicată la situația actuală”.
Deputatul PAS Veronica Roșca a venit cu explicații despre modificările operate inclusiv ce țin de dezinformare. Astfel, formularea ”Acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova” a fost exlusă și înlocuită cu prevederile articolului 4 din Legea securității statului.
VERONICA ROȘCA, deputat PAS: „Referitor la articolul 337 din Codul Penal, așa cum este cunoscut ”trădarea de patrie”, în nota informativă, pentru a nu fi îngustată platforma de modificare a normei, ultimul aliniat de la pagina 4 și primele două aliniate de la pagina 5 se substituie cu textul ”acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”, urmează inclusiv a fi interpretată în colaborare cu prevederile art. 4 din Legea securității statului. Articolul 4 din Legea securității statului, indică care sunt pericolele deosebite pentru securitatea statului. Conform art. 4, lit.h ”pericol deosebit pentru securitatea statului prezintă acţiunile/inacțiunile orientate spre apariția amenințărilor hibride la adresa statului, exprimat prin campanie de propagandă ostilă sau de dezinformare, care pot dăuna regimului constituțional”.
Anterior, Amnesty International Moldova a criticat dur noile modificări, decladând că reprezintă o amenințare a dreptului la libera exprimare, sunt vagi și deschid calea către abuzuri. În replică, deputatul PAS, Igor Chiriac, autorul proiectului a dat asigurări că ”noua modificare nu amenință nicidecum libertatea de exprimare”.
Mai mulți experți și politicieni, de asemenea au criticat proiectul, menționând că inițiativa are scopul de a distruge opoziția care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare. Și Asociația Promo-Lex a venit cu critici la proiect.
Directorul de program al Asociației, Vadim Vieru a declarat că inițiativa ar putea genera abuzuri și trebuie reformulată. Anterior, mai mulți parlamentari PAS au declarat că persoanele care au participat la Congresul de constituire a Blocului politic „Victorie”, la Moscova, ar putea fi acuzați de trădare de patrie. În replică, politicienii formațiunii susțin că cei din PAS „strânge din nou funia înainte de alegerile prezidențiale”.
Iar, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur susține că, dacă la guvernare ar veni alte partide, de o altă orientare politică, cei care promovează unirea cu România, ar putea ajunge la închisoare pentru ”trădare de partie”, menționând că cei care sunt acum la putere ”cred că vor fi veșnic la guvernare și că bumerangul nu se va întoarce”. Acțiunea de trădare de patrie se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.