Deputații nu au asigurat respectarea transparenței decizionale pentru toate proiectele de acte normative votate în ședința de joi a Parlamentului, când a fost votat în lectură finală și amendamentul la Codul Penal privind trădarea de patrie. Constatarea a fost făcută de Asociația Promo-Lex care menționează că, în continuare unele acte aferente proiectelor examinate sunt publicate pe pagina web fie în ziua ședinței, fie în timpul examinării sau chiar ulterior votării. Totodată, experții menționează că, la ședința din 6 iunie, rapoartele comisiilor permanente și un coraport pentru cinci proiecte dezbătute au fost publicate în timpul examinării acestora.
Transparența decizională a fost afectată și prin faptul că în cazul unui proiect de lege, votat în lectura a II-a, raportul comisiei și sinteza recomandărilor nu au fost publicate, iar în cazul a trei proiecte nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. În context, Promo-LEX reiterează că publicarea rapoartelor comisiilor și a altor acte aferente proiectelor în timpul examinării acestora sau chiar ulterior votării este o practică lacunară care afectează semnificativ transparența decizională a legislativului.
De asemenea, experții susțin că ședința Parlamentului a fost marcată și de unele modificări în componența numerică și nominală a unor comisii parlamentare permanente.
În Comisia drepturile omului și relații interetnice numărul membrilor a fost majorat de la șase, la șapte, fiind inclus un deputat independent. Iar, în cazul Comisiei juridice componența a fost redusă de la 11 la 10, însă componența nominală este formată din
șapte membri din partea majorității parlamentare și doi din partea opoziției.
Anterior, Asociația a semnalat o reprezentativitate disproporțională în Comisia juridică și a recomandat să fie făcute unele ajustări, pentru a asigura o reprezentare proporțională a
opoziției, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului. Totodată, experții Promo Lex mai atrag atenția că ordinea de zi a ședinței din 6 iunie a însumat 22 de proiecte, dintre care doar șapte au fost votate.
La această ședință, deputații din opoziția parlamentară au solicitat audierea ministrului Agriculturii, a șefului Procuraturii Anticorupție, dar și excluderea din ordinea de zi a două
proiecte, însă nicio solicitare nu a fost acceptată de către plenul Parlamentului.
Am solicitat o reacție de la reprezentanții puterii, dar purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Promo-LEX monitorizează activitatea Parlamentului din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor. Scopul este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
Totuși, aceste abateri rămân doar pe hârtie, iar deputații PAS nu pleacă urechea la constatările Asociației astfel încât să nu le mai comită. Astfel de rapoarte Promo Lex publică regulat, iar neregulile depistate se repetă aproape la fiecare ședință monitorizată.