O femeie de aproximativ 50 de ani, cu o expresie extremă de oboseală și stres, care reflectă instabilitatea financiară gravă și dificultăți de viață, fără familie, fără copii – asta este imaginea vizuală a locuitorului mediu al Moldovei peste 10 ani, în cazul celui mai rău scenariu. Acest lucru se arată în studiul privind starea psihologică și bunăstarea socială a populației, realizat de Intellect Group.
În prezent, potrivit sondajului sociologic, moldoveanul mediu este o femeie de aproximativ 40-43 de ani, care probabil va trăi până la 67-70 de ani. Viața ei este plină de anxietate și stres din cauza dificultăților economice, și anume venituri mici, prețuri mari și situația instabilă. Neîncrederea faţă de oameni crește din cauza ratei înalte de criminalitate. Rar se simte mulțumită de viață, nivelul ei de fericire și încredere în viitor este scăzut. Venitul mediu este de 5-7 mii de lei pe lună, adică sub minimul de existență. Acest lucru crește instabilitatea financiară și provoacă stres suplimentar. Femeia medie este predispusă la boli cardiovasculare și depresie.
Accesul limitat la serviciile medicale și psihologice îi deteriorează sănătatea. Din cauza dificultăților economice, a nivelului general de nearanjare socială și a unui raport de 80 de bărbați la 100 de femei, viața ei de familie este cel mai probabil dificilă, în ciuda posibilității de căsătorie. Din cauza emigrării grupelor de vârstă activă, probabil creşte de una singură un copil sau doi, care adesea nu primesc suficientă atenție și educație, atât din cauza dificultăților economice, cât și lipsei de acces la educație de calitate.
Potrivit aceluiași studiu Intellect Group, în 2029, vârsta moldoveanului mediu va fi de 45 de ani, iar speranța de viață – de 63-66 de ani. În acest caz, nivelul venitului va varia de la 33 la 50 la sută din minimul de existență.
Potrivit previziunilor sociologe, incidenţa bolilor cardiovasculare și depresiei va crește, la fel şi rata sinuciderilor – până la 30 de cazuri la 100 de mii de persoane. În plus, se preconizează că se va agrava criza demografică, iar natalitatea va scădea. Raportul dintre bărbați și femei va fi de 70 la 100. Sociologii trag alarma şi în legătură cu situația socioeconomică din Moldova.
Potrivit studiului, accesul la serviciile medicale și psihologice va fi limitat, iar criminalitatea și corupția vor crește. Copiii vor fi crescuți de un singur părinte şi din cauza dificultăților economice nu vor beneficia de atenție și educație suficientă. Se va majora şi numărul copiilor concepuţi în afara căsătoriei.
Accesul la educație și servicii de sănătate de calitate s-ar putea deteriora. Intellect Grup notează că acești indicatori ajută la vizualizarea modului cum condițiile de viață din Moldova vor scădea peste 5 ani în condiţiile tendințelor actuale.
IAN LISNEVSCHI, directorul Intellect Group: „Într-un an sau doi, populația noastră aptă de muncă va fi în mare parte în străinătate decât în țară. Modelarea arată următoarele: în 2030 statul poate deveni membru al Uniunii Europene. Este o mișcare, să spunem, pozitivă. Dar problema este că în 2030 vor fi mult mai mulți moldoveni peste hotare, decât acasă. Și cine va rămâne aici? În special pensionari, peste 80 de mii de pensionari, care nu vor produce nimic aici și nici nu vor presta niciun serviciu. Dar statul va fi obligat să le plătească pensii și toate celelalte”.
Șeful Intellect Group Ian Lisnevschi consideră că tendința negativă poate fi oprită, dar pentru asta trebuie îmbunătățit nivelul vieţii în țară, iar statul joacă un rol decisiv în acest sens.
IAN LISNEVSCHI, directorul Intellect Group: „Statul trebuie să ofere salarii și oportunități decente, nu să le resctricţioneze, să atragă investiții străine și să diversifice plasarea de capitaluri. () Să asigure pachete socio-economice pentru familii, tineret, astfel încât aceste categorii să aibă interes să se dezvolte, iar cele mai importante în acest sens sunt medicina și educația. () Atâta timp cât noi, cetățenii republicii, nu vom învăța să alegem pragmatic Guvernul, să analizăm listele cu membrii partidelor parlamentare, să studiem biografia celui pe care îl alegem președinte al ţării, nu vom putea obține acel efect pozitiv pentru stat”.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 25 – 29 mai, pe un eșantion de 973 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu drept de vot, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 3%.