Curtea Constituțională are toate motivele să anuleze amendamentul PAS privind licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport, după ce deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare cu privire la extinderea termenului de dare în arendă a localurilor. Declarația a fost făcută de către fostul ministrul al Justiției, Fadei Nagacevschi, la o emisiune de la N4.
FADEI NAGACEVSCHI, fost Ministru al Justiție: „Practica Curții Constituționale ne confirmă că, în cazul în care se umblă la legile care afectează bugetul Republicii Moldova în plus sau în minus, este obligator avizul Guvernului ori, altfel, asemenea legi se declară neconstituționale. Analizând situația, analizând lucrurile, da, într-adevăr un acord de concesiune presupune asumarea unor angajamente, inclusiv financiare pentru Republica Moldova și în condițiile în care se vizează anumite angajamente financiare, ar fi util și cred eu că, potrivit Constituției ar fi necesar să fie prezent avizul Guvernului”.
Nagacevschi crede că Înalta Curte are tot temeiul ca să declare anticonstituționale modificările făcute de majoritatea PAS, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroport de la 3 la 5 ani.
FADEI NAGACEVSCHI, fost Ministru al Justiției: „Problema acestui proiect de lege, el a fost promovat într-o asemenea grabă că ăștea de la Parlament au uitat să solicite avizul Guvernului pe această modificare cu toate că ea vizează anumite, probabile încasări în condițiile în care se dă în concesiune Aeroportul nu pentru trei, dar pentru cinci sau șapte ani de zile, spațiile comerciale, adică ele vizează anumite chestiuni bugetare și socialiștii și comuniștii consideră că este obligatoriu să fie emis avizul Guvernului în cazul în care o lege vizează anumite elemente bugetare”.
Recent Parlamentul a votat legea prin care Aeroportul Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, principalul scop al amendamentului fiind extinderea termenului de arendă al spațiilor comerciale de la 5 la 5 ani, a recunoscut deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, prin această modificare, autoritățile doresc să atragă mai mulți candidați interesați de localurile din Aerogară.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a sesizat Curtea Constituțională declarând că, modificările au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului, precum și fără organizarea consultărilor publice.
Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat, iar mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizau doar compania franceză Lagardere, cu reprezentanții cărora sau întâlnit inclusiv președintele Maia Sandu. Potrivit unor reprezentanți din opoziție, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial.
Organizarea licitațiilor a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Acest lucru l-a nemulțumit pe Andrei Spînu, iar, ceva mai târziu, Procuratura a anunțat că nu va mai porni o urmărire penală în acest caz din lipsa componentelor de infracțiune.