7.2 C
Chișinău

Directorul Amnesty International atenționează din nou asupra Legii „trădării de patrie”: Interpretarea mai largă a noțiunii a devenit și mai vagă | VIDEO

Partidul de la guvernare a comis un fals atunci când a adoptat o interpretare mai largă a noțiunii de ”trădare de patrie” la Codul Penal. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”Teritoria Svabodi” de pe Youtube, de către directorul executiv al Amnesty International, Veaceslav Tofan. El a menționat că PAS a înlocuit sintagma de ”dezinformare” cu ”acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului ”, iar astfel interpretarea a devenit mai largă și mai vagă.

VEACESLAV TOFAN, directorul executiv al Amnesty International: „În timpul consultărilor publice, domnul Chiriac a menționat expres ce are el în vedere prin punctul (d) al acestui articol și acolo se menționează clar că e vorba de dezinformare și se aplică inclusiv la dezinformare și campanii de dezinformare. Acesta și este riscul de îngrădire a libertății de exprimare. Nu este acceptabil nici argumentul că libertatea de exprimare este consfințit în Constituția Republicii Moldova și Constituția garantează libertatea de exprimare, pentru că poate să existe oameni și organizații care nu știu de asta. Noi am fost martori la închiderea a 13 canale de televiziune sau suspendarea licenței lor fără o decizie a instanței de judecată. Nu zic că nu ar fi fost pentru ce, dar există o procedura clară descrisă de lege și de standardele internaționale care trebuiesc respectate”.

Veaceslav Tofan consideră că amendamentul va încălca Constituția, însă mult mai îngrijorător este faptul că Procuratura ar putea să aplice articolul împotriva organizațiilor și partidelor, deși Codul Penal nu prevede acest lucru.

VEACESLAV TOFAN, directorul executiv al Amnesty: „În timpul acestor consultări publice care au avut loc, unde a fost prezenți doar reprezentanți au autorităților și nu a fost societatea civilă sau experți din domeniu care să-și expună punctul de vedere, reprezentantul Procuraturii Generale a menționat expres că legea poate fi aplicată nu doar cetățenilor Republicii Moldova, dar oricăror formațiuni politice, organizații politice sau chiar partide politice. Eu dacă aș fi fost prezent la aceste consultări publice, aș fi întrebat, ”de unde așa concluzii”? Pentru că noi în articol nu vedem asta. Articolul se referă expres doar la cetățenii Republicii Moldova și toată gălăgia și toate discuțiile acestea aprinse din societate și din spațiul public care au loc, ar fi fost mai logic să fie în cadrul consultărilor publice”.

Tofan a mai declarat că în pofida relațiilor nu prea bune cu Federația Rusă, norma este inacceptabilă și ar trebui să fie respinsă de șeful statului, Maia Sandu, deoarece acum trădarea ”poate fi aplicată la orice – și ne confruntăm cu riscul ca orice are o opinie critică față de guvernare, să fie considerată trădare de patrie”.

Totuși, vineri dimineața Sandu a promulgat legea care extinde noțiunea de “trădarea de patrie”. Anterior, Amnesty International Moldova a criticat dur noile modificări, declarând că reprezintă o amenințare a dreptului la libera exprimare, sunt vagi și deschid calea către abuzuri. La ședința de joi a Parlamentului, ”Trădarea de Patrie” a fost redefinită de Partidul Acțiune și Solidaritate în Codul Penal și a fost votată în lectură finală cu votul a 55 de deputați PAS, în pofida criticilor opoziției parlamentare care a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională. Președintele Comisiei Juridice, deputatul PAS Veronica Roșca susține că noile prevederi se vor aplica în concordanță cu Codul Audiovizualului unde se spune ce înseamnă dezinformarea și cu Legea Securității Statului unde sunt stipulate pericolele în acest sens. Acțiunea de trădare de patrie se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE