27.2 C
Chișinău

Critici dure împotriva extinderii definiției de „înaltă trădare” în codul penal. Inga Grigoriu: Guvernarea se teme de propriii cetățeni | VIDEO

Deşi PAS susţine că a ținut cont de observaţiile făcute la proiect în cadrul audierilor publice, experții continuă să critice dur modificările la Codul penal adoptate de deputații partidului de guvernământ, care extind definiția de „înaltă trădare”. Mai mult, în 7 iunie președintele Maia Sandu a promulgat legea. Fostul parlamentar Inga Grigoriu a declarat în 6 iunie, în cadrul emisiunii Puls de la Canal 5, că un astfel de pas vorbește despre nesiguranţa conducerii țării. În acest sens, ex-deputatul i-a cerut șefului statului să nu promulge acest act legislativ.

INGA GRIGORIU, fost deputat: „ Nu promulgați acestă lege, nu promulgaţi acest amendament. Dacă veți face acest lucru, înseamnă că cetăţenii vor înţelege: aveți frică de propriii cetățeni, de oamenii care au opinii separate, poate de jurnaliști vă este frică, sau poate vă este frică de modelul pluralist sau pluripartidist al unui stat democratic”.

Un alt invitat al emisiunii, analistul politic Alexandru Cuzneţov, a menţionat că documentul conține formulări extrem de vagi și nu ține cont de specificul țării noastre, unde majoritatea cetățenilor, inclusiv demnitarii, au dublă cetățenie.

ALEXANDRU CUZNEŢOV, analist politic: „Cum va fi probată acestă trădare? Prin vorbe? Vorbind despre trădare de patrie, se referă doar la o categorie de persoane care locuiesc pe teritoriul RM. Asta sunt cetăţeni. În cazul de faţă, majoritatea, sau sute de mii de cetățeni au cetățenie dublă. Este de ajuns să se refuze cetățenia RM și articolul dat nu poate fi implementat, nu poarte fi atrasă o persoană străină la trădare de patrie”.

La rândul său, şi sociologul Ian Lisnevschi a menţionat caracterul vag al sintagmei „trădare de patrie” din legea adoptată de PAS, care, potrivit lui, în loc să consolideze statul va spori și mai mult neîncrederea cetățenilor în autorități. Întrucât, din cauza caracterului vag, în baza acestei legi, oricine poate fi tras la răspundere pentru orice.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: „Manipularea și convingerea copiilor de 7-8 ani că patria lor sunt alte țari. Asta este trădare! Dar asta se întâmplă la noi. Pentru că în clasa întâi, prima lecție în data de 1 septembrie, este despre faptul că patria sunt alte state. Lecția se numeşte așa: „Patria mea Europa”. Integrarea europeană… Și aici apare întrebarea: Uniunea Europeană este o comunitate a mai multor state, pe care din ele copiii sunt determinaţi să-l considere patrie? Și acest lucru, din nou, poate fi interpretat ca trădare de patrie”.

Potrivit unui alt invitat al emisiunii din 5 iunie, politologul Roman Mihăeş, formulările prea vagi vor duce inevitabil la încălcarea drepturilor constituționale ale cetățenilor la libertatea de exprimare. Prin urmare, a subliniat expertul, legea trebuie să definească clar categoriile de persoane care intră sub incidența articolului despre trădare de patrie.

ROMAN MIHĂEŞ, politolog: „Asemenea riscuri există. Sunt sigur că nu trebuie admis… Acest articol este foarte grav – de la 12 la 20 de ani de închisoare, ar trebui aplicat doar la anumite categorii. De exemplu: militarii trecerea de partea inamicului, acordarea de asistență inamicului, informații clasificate transmise de persoanele care au acces la ele. Și demnitarii. Consider că președintele ţării ar trebui să returneze legea în parlament și să definească clar categoriile de persoane, elementele infracțiunii care intră sub incidența acestui articol grav”.

Între timp, potrivit lui Ian Lisnevschi, nicio definitivare sau modificare nu va salva această lege din cauza competenței scăzute a autorilor ei și a celor care au adoptat-o.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: „Cât de mult n-ar încerca Parlamentul să schimbe și să definitiveze această lege, nu va avea succes. De ce – pentru că am uitat să alegem oameni în parlament, care ştiu ce înseamnă administrare publică, politică, politologie. O mare parte a Parlamentului nostru mai mult de jumătate – în genere sunt departe de asta”.

Amintim că modificările la articolul 337 „Trădare de patrie” din Codul penal au fost adoptate în a treia lectură, finală, cu voturile a 55 de parlamentari PAS.

Anterior, Amnesty International Moldova a criticat dur noile amendamente, declarând că reprezintă o amenințare a dreptului la libera exprimare, sunt vagi și deschid calea către abuzuri. În replică, deputatul PAS, Igor Chiriac, autorul proiectului, a dat asigurări că ”noua modificare nu amenință nicidecum libertatea de exprimare”.

Mai mulți experți și politicieni, de asemenea au criticat proiectul, menționând că inițiativa are scopul de a distruge opoziția care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare. Și Asociația Promo-Lex a venit cu critici la proiect.

Directorul de program al organizaţiei, Vadim Vieru a declarat că inițiativa ar putea genera abuzuri și trebuie reformulată.

Potrivit legii adoptate în urma modificărilor, se consideră trădare de patrie trecerea de partea duşmanului în perioada războiului sau conflictului armat, spionajul, divulgarea secretului de stat, acordarea de ajutor la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva securităţii statului. Modificările au vizat doar nota explicativă a amendamentului privind „trădarea de patrie”.

Din care partea despre campaniile de dezinformare a fost eliminată și înlocuită cu formularea „ajutorul la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva securităţii statului trebuie interpretat, în special, în conformitate cu articolul 4 din Legea securității statului”.

Articolul la care fac referinţă autorii prevede că dezinformarea care ar putea prejuducia ordinea constituțională, este considerată o amenințare la adresa statului. Trădarea de patrie se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE