7.2 C
Chișinău

CEDO a început examinarea cazului privind interzicerea partidului „ȘOR”. În decursul unei luni, Guvernul este obligat să justifice declararea partidului „ȘOR” neconstituțional | VIDEO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a demarat examinarea dosarului privind interzicerea Partidului Șor. Despre asta a declarat avocatul Aureliu Colenco într-o intervenție pentru Canal 5. Potrivit apărătorului, CEDO a luat decizia de a asculta argumentele în procesul intentat de partidul „Șor” împotriva Republicii Moldova și a cerut guvernului să răspundă la recursul cu privire la interzicerea partidului. Până la expirarea termenului stabilit de instanță a rămas mai puțin de o lună, iar guvernul trebuie să prezinte argumentele cu temeiurile pentru interzicerea partidului, susține apărătorul formațiunii declarate neconstituțională.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi sperăm că CEDO va decide că hotărârea Curții Constituționale este ilegală și a depășit toate limitele legale. Noi, argumentele le-am anunțat în cererea față de CEDO și ele au fost anunțate și judecătorilor Curții Constituționale, ei au știut despre aceste încălcări. Noi așteptăm decizia CEDO asupra ilegalității excluderii Partidului Politic ”ȘOR”.

Interesele partidului interzis „Șor” și ale membrii acestuia sunt reprezentate de un grup de juriști internaționali. În cererea depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ei susțin că interzicerea formațiunii încalcă articolele 10 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează drepturile la libertatea de exprimare, de întrunire și de asociere. Printre altele, în cerere sunt prezentate următoarele argumente: ”dizolvarea partidului „Șor” nu a fost prevăzută de lege; dizolvarea partidului „Șor” nu poate fi considerată o măsură necesară într-o societate democratică; dizolvarea partidului „Șor” nu a fost o măsură necesară într-o societate democratică, ci mai degrabă un instrument de suprimare a unui partid de opoziție ales în cadrul unor proceduri democratice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesajul expediat pentru o reacție. Nu a răspuns apelurilor nici ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Anterior, agentul guvernamental la CEDO, actualul președinte al CSP, Dumitru Obadă spune că dacă sesizarea formațiunii va fi examinată de CEDO, Moldova trebuie să se aștepte la o decizie ce corespunde Convenției Europene a Drepturilor Omului.

În iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul „ȘOR” la cererea Guvernului. Autorii sesizării susțin că în toate activitățile sale, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența țării. Reprezentanții partidului s-au arătat convinși că nu au existat temeiuri pentru interzicerea formațiunii, declarând că se vor adresa la CEDO. Reprezentantul Guvernului declara atunci că decizia este întemeiată și legală.

Iar, președintele Maia Sandu spunea că, este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept. Experții Comisiei de la Veneția spuneau, anul trecut, că declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept. Ulterior, deputații PAS au votat un amendament la Codul Electoral prin care s-a decis că, membrii din conducerea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegeri pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale. Potrivit autorilor, în proiectul de lege „nu este vorba despre sancționarea individuală pentru acțiunile partidului.

Aceasta este o măsură preventivă, care restricționează dreptul de a candida al unui anumit cerc de persoane din partidul declarat neconstituțional.” Ilan Șor a calificat inițiativa PAS drept „ilegală” și „neconstituțională”. Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului
ȘOR, scos în afara legii, au contestat decizia respectivă la Curtea Constituțională. Înalta instanță a admis recursul și a anulat prevederea Codului Electoral, potrivit căreia membrii partidelor neconstituționale nu pot participa la alegeri.

A doua zi după hotărârea Curții, mai exact, la data de 4 octombrie, parlamentul a adoptat noi amendamente la Cod – în două lecturi prin care au interzis participarea la scrutin pentru unii membri ai formațiunii declarate neconstituționalitate.

Anterior, Asociația Promo-LEX a declarat că proiectul de lege elaborat de PAS, ar trebui să facă obiectul unei expertize juridice și să fie avizat de Comisia de la Veneția.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE