Potrivit Ministerului Apărării, unitățile din dotarea Armatei Naționale se vor deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare, pe timpul nopții, pentru a nu perturba traficul rutier. Instituția afirmă că acțiunea are loc în legătură cu procesul de renovare a unor unități militare ale Armatei Naționale și în acest context, este preconizată detașarea tehnicii din dotare. Totodată, se menționează că deplasarea tehnicii are loc în conformitate cu Planul activității Armatei Naționale pentru anul 2024 și nu are tangență cu situația de securitate din regiune.
Anunțurile despre deplasarea tehnicii, despre organizarea diferitor aplicații pentru soldați, chemarea la exerciții militare a rezerviștilor, despre primirea de ajutoare, tehnică, echipament pentru Armata Națională, dar și desfășurarea diferitor întrevederi ale conducerii
Ministerului Apărării cu reprezentanții mai multor state inclusiv Franța, Germania, Suedia, Italia, Bruxelles, în vederea cooperării bilaterale pe domeniul militar și perspectivele de dezvoltare și aprofundare a parteneriatelor bilaterale pentru consolidării capacităților de apărare a Republicii Moldova au devenit tot mai multe în ultima perioadă. Cel puțin asta reiese din publicațiile de pe Canalul oficial de Telegram army.md unde aproape săptămânal sunt publicate mai multe știri despre astfel de acțiuni ale Ministerului Apărării. Instituția menționând anterior că aceste acțiuni sunt obișnuite pentru țara noastră și că nu sunt legate de situația din regiune. Totuși, rezerviștii cu care a discutat Canal 5 ne-au spus că, nu au mai fost chemați la antrenamente militare de când au încheiat serviciul militar, adică de ani de zile, iar internauții care filmează tehnică de luptă pe drumurile țării sau militarii care desfășoară exerciții, spun că acestea sunt tot mai multe în ultima perioadă. Până și pe câmpuri ciobenii care pasc animale dau bună ziua cu persoane îmbrăcate în uniforme și care vorbesc în limbi străine, spun unii politicieni.
Menționăm că, de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane de lei față de cel din 2023. Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în anul 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării, așa cum prevede caznaua țărilor membre ale NATO.