În decembrie trecut, premierul Dorin Recean, vădit deranjat că instanța de judecată a declarat ilegală o decizie adoptată de Comisia Situații Excepționale, condusă de prim-ministru, a făcut public numele judecătoarelor. Era vorba despre hotărârea privind excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”.
DORIN RECEAN, prim-ministru:
«Vă rog să reținem trei nume – Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Duduca Ina. Acest complet de judecată de la Curtea de Apel a decis să anuleze decizia Comisiei Situații Excepționale»
Punctăm doar că, ulterior și Curtea Constituțională a decis că reprezentanții Partidului „Șansă” au fost excluși ilegal. Un alt caz în care Dorin Recean a criticat în mod direct două judecătoare, a avut loc în ianuarie. Premierul a denunțat deciziile magistraților în dosarul Fraudei Bancare și a dat numele lor.
DORIN RECEAN, prim-ministru:
«Avem judecătoarea Angela Catană, care a dispus că Banca Națională este civilmente responsabilă în dosarul frauda bancară, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie din BNM că au admis furtul miliardului. O să explic ce înseamnă civilmente responsabil. Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile, Vasile caută justiție și se adresează în justiție, iar justiția dispune nu Ion să recupereze prejudiciul, dar familia lui Vasile să recupereze. E complet inacceptabil»
«Mai avem judecătoare Ludmila Beșliu, care a decis că dosarul unui inculpat pe furtul miliardului, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior, haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Intenția era că toate aceste procese să deruleze la nesfârșit.»
Astfel de ieșiri a exponenților puterii au fost dur taxate de experții internaționali. Organizația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți, a publicat, miercuri, 4 iunie, un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire atacurile asupra judecătorilor individuali, care au fost acuzați public de corupție de către actori politici importanți și etichetați drept exemple ale unui sistem judiciar care necesită ”curățare”, exclusiv din cauza deciziilor lor.
Organizația a mai atras atenția asupra faptului că deciziile judiciare criticare mai ales de reprezentanții puterilor legislative sau executive, trebuie gestionată cu atenție, pentru a nu afecta integritatea și independența sistemului judiciar.
ORGANIZAȚIA MAGISTRAȚII EUROPENI PENTRU
DEMOCRAȚIE ȘI LIBERTĂȚI
”Denigrarea și umilirea judecătorilor” în timp ce aceștia își desfășoară activitatea reprezintă o piedică serioasă în îndeplinirea corectă a rolului lor, având un efect intimidant și erodând încrederea publicului în sistemul de justiție.”
Organizația a reiterat că puterile executive și legislative sunt deopotrivă responsabile de a proteja membrii sistemului judiciar de atacuri și intimidări, în caz contrar acestea sunt o amenințare în adresa lor.
ORGANIZAȚIA MAGISTRAȚII EUROPENI PENTRU DEMOCRAȚIE ȘI LIBERTĂȚI
”Atacurile politice asupra justiției și criticile neechilibrate din partea reprezentanților puterilor executive sau legislative reprezintă o amenințare la adresa echilibrului constituțional într-un stat democratic.”
În încheiere, MEDEL a solicitat Guvernului Republicii Moldova să evite orice acțiuni care ar putea afecta independența justiției și a reamintit că este responsabilitatea Consiliului Superior al Magistraturii să intervină atunci când judecătorii sunt supuși declarațiilor care ar putea submina autoritatea și independența lor. Organizația a promis să urmărească îndeaproape evoluția situației și și-a reiterat sprijinul față de judecătorii din Moldova și Asociația lor. Canal 5 a telefonat la Ministerul Justiției pentru a ne oferi un comentariu, dar nimeni nu ne-a răspuns la apeluri. De asemenea, am solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Anterior, premierul Dorin Recean a avertizat că va continua să numească și alți judecători, în pofida criticilor.
DORIN RECEAN, prim-ministru:
«Eu am spus foarte clar, voi continua să dau nume și asta voi face, indiferent de câte proteste și nemulțumiri vor fi de le diferite asociații, care în loc să se ocupe de integritatea procesului… Eu n-am văzut lumea să iasă în declarații și să spună foarte clar atunci când judecătorii greșesc. Eu voi continua să fac lucrul acesta și vreau să încurajez judecătorii onești, judecătorii curajoși – că ei sunt – să facă un pas înainte și noi, gradual, să curățăm justiția de corupție.»
Cu privire la atacul prim-ministrului asupra magistraților,
Consiliul Suprem al Magistraturii, Asociația Judecătorilor din Moldova, Asociația Avocaților, o serie de juriști și-au exprimat îngrijorarea față de ieșirea lui Recean numind acțiunea drept ”un atac la adresa independenței judiciare” și o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat.