Organizația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din Moldova în ceea ce privește independența justiției. MEDEL a subliniat preocuparea față de atacurile asupra judecătorilor individuali, care au fost acuzați public de corupție de către actori politici importanți și etichetați drept exemple ale unui sistem judiciar care necesită „curățare”, exclusiv din cauza deciziilor lor, scrie Telegraph.md.
Într-un comunicat de presă, MEDEL a atras atenția asupra faptului că critica adusă deciziilor judiciare, mai ales atunci când este exprimată de reprezentanții puterilor legislative sau executive, ar trebui să fie gestionată cu atenție, astfel încât să nu afecteze integritatea sau independența sistemului judiciar.
MEDEL a subliniat că „denigrarea și umilirea judecătorilor” în timp ce aceștia își desfășoară activitatea reprezintă o piedică serioasă în îndeplinirea corectă a rolului lor, având un efect intimidant și erodând încrederea publicului în sistemul de justiție.
Organizația a reiterat că puterile executive și legislative au responsabilitatea de a asigura protecția necesară și adecvată împotriva atacurilor sau intimidărilor îndreptate împotriva membrilor sistemului judiciar.
MEDEL a subliniat, de asemenea, că atacurile politice asupra justiției și criticile neechilibrate din partea reprezentanților puterilor executive sau legislative reprezintă o amenințare la adresa echilibrului constituțional într-un stat democratic.
În încheiere, MEDEL a solicitat Guvernului Republicii Moldova să evite orice acțiuni care ar putea afecta independența justiției și a reamintit că este responsabilitatea Consiliului Superior al Magistraturii să intervină atunci când judecătorii sunt supuși declarațiilor care ar putea submina autoritatea și independența lor. Organizația a promis să urmărească îndeaproape evoluția situației și și-a reiterat sprijinul față de judecătorii din Moldova și Asociația lor.