7.2 C
Chișinău

Aprobat de CEC: În ce condiții alegerile s-ar putea desfășura două zile consecutiv | VIDEO

Alegerile ar putea să se desfășoare două zile consecutiv. În unele secții de votare din țară și străinătate, în funcție de circumstanțe, scrutinul va putea fi organizat sâmbătă și duminică. Regulamentul ce prevede condițiile în care poate avea loc votarea a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Potrivit unui comunicat, CEC poate stabili, la cerere sau din oficiu, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor, printr-o hotărâre, desfășurarea votării timp de două zile, în cazul existenței unor anumitor condiții stabilite în regulament.

Acesta stabilește procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității buletinelor de vot utilizate și a celor neutilizate, regulile pentru asigurarea confidențialității informației din listele electorale cu privire la participarea alegătorilor în cazul în care alegerile sau referendumurile se vor desfășura pe parcursul a două zile.

Votarea se va efectua conform aceleiași liste electorale de bază existente la secția de votare. În cazul listelor electorale suplimentare, se vor folosi formulare noi pentru fiecare zi aparte. După încheierea fiecărei zile de votare, în partea de jos a fiecărei foi a listei electorale de bază se va face mențiunea despre numărul de buletine de vot eliberate în acea zi alegătorilor înscriși pe foaia respectivă.

În secțiile de votare din străinătate și cele pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului se vor folosi doar liste electorale suplimentare. Tirajul buletinelor de vot transmise secțiilor de votare poate fi folosit pe parcursul ambelor zile.

Canal 5 a încercat să afle dacă votarea timp de două zile va fi aplicată la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă, după ce criterii vor fi alese secțiile electorale, în ce țări diaspora ar avea posibilitatea să aleagă sâmbătă și duminică, și dacă vor fi necesari bani suplimentari pentru asta.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu ne-a spuns că revine cu detalii.

Potrivit noilor modificări la Codul Electoral, scrutinul poate avea loc timp de două zile din motive obiective cum ar fi pandemiile, situațiile excepționale sau numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de vot de peste hotare, printr-o decizie CEC.

De asemenea, procedura va putea fi aplicată și în cazul imposibilității identificării numărului suficient de sedii în străinătate pentru secțiile de votare sau în cazul în care dinamica participării la ultimele trei scrutine demonstrează depășirea timpului rezonabil de așteptare pentru exercitarea dreptului la vot. Anterior, organizația Promo-LEX a insistat ca toți alegătorii să fie plasați în condiții egale, iar dacă totuși se va ajunge la asta, atunci hotărârea trebuie să fie una bine argumentată prin clarificarea expresă a motivelor „obiective”.

Alegerile prezidențiale din această toamnă se vor desfășura în data de 20 octombrie, odată cu referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, în câteva state se va putea vota prin corespondență, nu și în Federația Rusă. Votul prin poștă a fost criticat dur de de mai multe partide, inclusiv extraparlamentare care consideră că astfel sunt discriminați alegătorii din alte țări, iar partidele pro-europene consideră că plebiscitul trebuie desfășurat la finalizarea negocierilor.

Totodată, o serie de politicieni din opoziție consideră că referendumul va fi organizat în aceeași zi cu prezidențialele pentru ca Maia Sandu să-și asigure un nou mandat prezidențial, acuzații respinse de către președinte care susține că la alegerea șefului statului se prezintă un număr mare de alegători, iar acest lucru va asigura o prezență mare și pentru prebiscit. CEC a aprobat devizul de cheltuieli suplimentare pentru acest exercițiul electoral din toamnă în valoare totală de peste 61 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE