23.3 C
Chișinău

Organizarea alegerilor prezidențiale, referendumului și votului prin corespondență vor costa statul peste 61 milioane de lei | VIDEO

Peste 61 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale, a referendumului, dar și a votului prin corespondență. Sunt cheltuielile aprobate, în cadrul ședinței de marți, de către Comisia Electorală Centrală.

Astfel, pentru organizarea și desfășurarea prebiscitului republican constituțional v-or fi cheltuite peste 37 de milioane de lei, pentru implementarea parțială a votului prin poștă peste 19 milioane, iar pentru alegerile prezidențiale vor fi necesare suplimentar aproape 4 milioane de lei, se menționează într-un comunicat al CEC.

Potrivit autorității electorale, mjloacele financiare sunt necesare pentru procurarea rechizitelor de birou, a materialelor electorale, serviciilor poștale, achitarea indemnizațiilor pentru funcționarii electorali și a personalului din cadrul consiliilor electorale de circumscripție electorală, dezvoltarea și menținerea sistemelor informaționale, etc.

Devizele estimative de cheltuieli suplimentare vor fi înaintate Guvernului pentru asigurarea alocării din bugetul de stat a resurselor financiare necesare pentru organizarea și desfășurarea scrutinelor, inclusiv pentru implementarea parțială a votului prin corespondență.

Amintim că, organizarea plebiscitului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a fost criticată de mai multe partide, inclusiv extraparlamentare, iar cele pro-europene consideră că acesta trebuie desfășurat la finalizarea negocierilor. Și unii reprezentanți ai societății civile, printre care directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a afirmat că ideea organizării unui referendum, înainte de finalizarea procesului de negocieri, este timpurie.

În plus, în lipsa unui consens larg în societate, există riscul politizării acestui exercițiu al democrației, a adăugat el. Totodată, o serie de politicieni din opoziție consideră că referendumul va fi organizat în aceeași zi cu prezidențialele pentru ca Maia Sandu să-și asigure un nou mandat prezidențial, acuzații respinse de către președinte care susține că la alegerea șefului statului se prezintă un număr mare de alegători, iar acest lucru va asigura o prezență mare și pentru prebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE