20.2 C
Chișinău

„Nu este omenește și nu este creștinește”. Scandal la spitalul raional din Anenii Noi, după ce s-a decis scoaterea bisericii din incinta spitatului și amenajarea unui spațiu pentru copiii cu grad de invaliditate | VIDEO

Scandal la spitalul raional din Anenii Noi. Administrația a decis să scoată biserica „Sfăntul Panteleimon” din incinta spitalului, iar în locul acesteia să amenajeze un spațiu pentru copiii cu grad de invaliditate. Cel puțin asta spun enoriașii care au sărit în apărarea lăcașului sfânt.

Potrivit lor, directoarea spitalului refuză să prelungească valabilitatea contractul de arendă cu biserica, invocând faptul că instituția medicală a câștigat un proiect ce prevede construcția unui Centru destinat micuților cu dizabilități.

Oamenii ne-au spus că nu au nimic împotriva copiilor, dar sunt revoltați de faptul că, o parte din clădirea spitalului este liberă și nu înțeleg de ce este nevoie să se distrugă un loc sfânt, dacă sunt și alte spații pustii și care pot fi amenajate pentru copii.

„A fost acordul, deci până pe 25 mai 2024 și doamna Diana l-a anulat din partea dumneaei. – Cum a motivat?
– A spus că aici vrea să facă, având un proiect, o sală de masaj pentru copii. Aici noi achităm arenda și o plătim foarte scump, extraordinar de scump, s-a pus probabil așa ca noi singuri să plecăm. Este pustie a doua parte a vestibulului, noi suntem într-o jumătate de vestibul, a doua jumătate este pustie, faceți acolo, de ce anume pe noi vreți să ne scoateți?”.

„Mai pe scurt, nu înțelegem sincer, suntem indignați și totodată ne punem întrebarea care e cauza, de ce s-a ajuns la așa că vrea să se închidă biserica. Totdeauna a fost tot normal, de câți ani e deschisă acest lăcaș sfânt, totul a fost normal, tot a fost bine. Ce imbold, de ce anume sfânta biserică trebuie să se închidă, a cui e inițiativa asta, nu pricepem”.

Biserica activează de aproximativ 16 ani și până acum nu a deranjat pe nimeni, spun oamenii, care vin aici regulat să aprindă o lumânare iar pacienții se roagă pentru sănătate.

„De aceea, am apelat pretutindeni și rugăm pe toți să ne ajute ca să nu fie închisă biserica, pentru că este necesară sufletelor noastre, este necesară bolnavilor care vin aici și se hrănesc duhovnicește. Aici vin bolvanii care uneori nu au bani nici de o lumânare, noi le spunem luați, luați o lumânare, fprp bani. La noi toate slujbele sunt fără plată, cine cât poate atâta dă”.

Nemulțumirile oamenilor nu au fost în măsură să o determine pe șefa spitalului Diana Bradu să renunțe la idee. Totuși, aceasta s-a arătat dispusă să prelungească acordul de chirie cu biserica, doar că a oferit o altă încăpere pe pe teritoriul spitalului.

MATUȘCA ALA MELNIC, preoteasă: „Chiar la traseu și este un loc liber care nu este ocupat cu nimic, ne-au spus că este frumos și bine, acuș mergem la locul respectiv și vedem cu toți oamenii. 
– Păi o să trebuiască să vă construiți iarăși?
– Nu, e o altă încăpere.
– Tot bisericească?
– Da, da, este și acordul, avem două acorduri”.

Ajunși la fața locului, oamenii au rămas șocați de clădirea pe care le-a oferit-o Diana Bradu.

Preotul s-a arătat indignat de starea deplorabilă a clădirii și a menționat că a fost mințit.

OLEG MELNIC, protoiereu biserica „Sfăntul Panteleimon”, Anenii Noi: „Au promis că o să de-a clădire bună, dar se vede că e în stare de avarie, e strașnic.
– Geamurile sunt stricate.
– Păi și în interior, asta este periculos pentru oameni, cum oamenii să stea în așa clădire?
-Deci nu sunteți mulțumiți?
– E clar că nu”.

Nemulțumiți au fost și enoriașii.

„Dezămăgi-ți complet, asta nu este încăpere, asta nu este ieșire din situație, asta este batjocoră, trebuie 5 ani să faci reparație, dar de unde investiții, asta cu alte cuvinte așa de frumos ne-au șters nasul și la revedere, nu este omenește și nu este creștinește”.

„Mai repede să scape de noi ne-au dat încăperea asta ca să ieșim din ochii lor și asta este tot, asta este bătaie de joc, nici nu ai ce discuta în privința cum ei s-au comportat, nu este corect, foarte urât”.

„Cum v-am spus aici mai mult trebuie lăcaș sfânt nu pentru noi că eu pot să mă duc și în altă biserică, dar pentru oamenii care stau aici în spital, chiar cu regret îmi pare rău de așa bătaie de joc, fiindcă unde nu cauți ori de politicieni biserica e alungată și preotul, și icoanele sunt scoase ori deja din spital deja se scote, asta este bătaie de joc, îmi pare rău, eu nu pot”.

Solicitată de Canal 5, pentru o reacție și pentru comentarii la acuzațiile aduse, directoarea spitalului a refuzat să discute cu echipa noastră de filmare, ba mai mult, Diana Bradu, a ignorat reporterul nostru, iar apoi i-a închis ușa în nas.

Canal 5 a expediat un mesaj la Ministerul Sănătății pentru o reacție la cele întâmplate cu biserica din spital, dar nu am primit niciun răspuns.

Diana Bradu a fost numită la finele lunii februarie în funcția de director al Spitalului Raional Anenii Noi, după ce a câștigat concursul pentru ocuparea acestei funcțiii. Anterior, șefii acestor instituții medicale erau numiți de către autoritățile locale care finanțează și gestionează spitalele, dar ministrul Sănătății Ala Nemerenco a schimbat regulile jocului. Inițiativa a fost criticată dur de către politicieni declarând că directorii vor fi numiți pe criterii politice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE