12.2 C
Chișinău

„Autoritățile continuă să facă discriminare electorală”. Blocul „Victorie” cere CC să verifice constituționalitatea prevederilor prin care un candidat poate fi scos din cursa electorală în baza unor suspiciuni sau acuzații nefondate | VIDEO

Blocul Politic „Victorie” cere Curții Constituționale să verifice constituționalitatea noilor prevederi ale Codului electoral, prin care un candidat poate fi scos din cursa electorală în baza unor suspiciuni sau acuzații nefondate. Solicitarea vine după ce candidatul Partidului „Șansă”, Ruslan Filipaș, a fost scos din turul doi al campaniei electorale pentru alegerile locale din comuna Tîrnova, raionul Dondușeni. 

Ceea în ce a transformat PAS sistemul electoral din Moldova este o crimă împotriva propriului popor. Orice cetățean al țării care respectă legea are dreptul de a participa la alegeri în calitate de candidat, dacă îndeplinește anumite criterii. A împărți candidații în cei convenabili și cei incomozi înseamnă a lipsi Moldova de statutul de țară democratică. Autoritățile actuale continuă să facă discriminare electorală, privând ilegal oamenii de posibilitatea de a allege”, se arată într-un comunicat emis de Blocul Victorie în care se mai menționează că partidul de guvernământ a preluat controlul asupra întregului sistem electoral.

În alegerile locale a încercat ceea ce va folosi în mod activ la alegerile prezidențiale din toamnă, și anume anularea înregistrării candidaților care nu sunt pe placul său, dar care au toate șansele să câștige.

„Dacă nu se vor lua măsuri și nu se va stopa această ilegalitate, schema încercată cu succes de PAS în comuna Tîrnova va funcționa și la toate alegerile ulterioare”, mai precizează reprezentanții Blocului.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas nu ne-a răspuns pentru un comentariu.

Amintim că, înregistrarea candidatului din partea Partidului „Șansă” la alegerile locale din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, a fost anulată de către comisia electorală locală de circumscripție, după ce au parvenit două sesizări din partea Inspectoratului de Poliție Dondușeni precum că trei persoane ar fi primit bani de la Ruslan Filipaș. Asta deși la aceste sesizări nu a fost anexată nici o probă.

Candidatul Partidului „Șansă” și Blocul politic „Victorie” au calificat aceste acuzații drept aberații, care nu corespund realității” și au menționat că vor cere anularea alegerilor din comuna Tîrnova. CEC a confirmat decizia comisiei electorale locale. Chiar înainte de a fi adoptată această decizie, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu buletinele de vot deja tipărite, în care figura un singur candidat, cel din PSRM. Partidul ”Şansă” a contestat decizia la Judecătoria Donduşeni şi apoi la Curtea de Apel Bălţi. Şedinţa de judecată a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Dar, Curtea de Apel Bălți a confirmat verdictul CEC.

Avocații candidatului Partidului ”Șansă” au anunțat că vor contesta decizia la CEDO. În urma scrutinului de duminică, a câștigat candidatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Gâsca. Acesta a fost singurul candidat. La alegeri au participat în total 741 de alegători din cei 1.366 înscriși pe listele electorale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE