20.2 C
Chișinău

Blocul Politic „Victorie” va cere anularea alegerilor din comuna Tîrnova, după excluderea candidatului Partidului ”Șansă”. Tauber: „Acest comportament sistematic este un semn de dictatură totală și anarhie”

Blocul Politic „Victorie” va cere anularea alegerilor din comuna Tîrnova, raionul Dondușeni. Declarația a fost făcută de deputatul independent Marina Tauber, după ce candidatul Partidului „Șansă” pentru funcția de primar al comunei a fost exclus din scrutin.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Se repetă situația municipiului Bălți, unde Grigorișin a fost așezat în fotoliul de primar. În comuna Târnova tot a câștigat în ghilimele o persoană care nu a avut contra-candidat și după cum cunoaștem, domnul Ruslan Filipaș a fost scos illegal din această cursă și nu a avut posibilitatea să participle. Aceste momente nu ne surprind, pentru că am trecut prin multe eu personal și colegii. Am fost scoasă din cursa electorală din 2021 de la Bălți și colegele Victoria Șapa și Arina Corșicova au fost excluse în ultimul moment. Partidul Șansă a fost scos în înregime înainte cu două zile de alegerile locale. Acest comportament sistematic este un semn de dictatură totală și anarhie și despre ce stat de drept putem vorbi dacă dreptul oamenilor la o viață mai bune le este luat cu nerușinare”.

Avocatul Vadim Banaru susține că prin acțiunile de la Târnova autoritățile își testează și evaluează capacitățile de a falsifica alte procese electorale din Moldova.

VADIM BANARU, avocat: „Pe 28 mai, se presupune că, trei locuitori ai comunei Târnova au depus niște declarații false în adresa IP Dondușeni precum că au primit mijloace financiare. Domnul Filipas a spus că pretinsele fapte nu corespund adevărului, iar în una din zile, nici nu se afla în acea gospodărie a unui cetățean… În data de 30 mai am depus o cerere la Procuratura Dondușeni, în care am invocate că faptele prezentate împotriva candidatului nu sunt adevărate, iar persoanele care le-au depus trebuie să răspundă în fața legii pentru denunț calomnios. La 30 mai, membrii CEC și-au asumat rolul de procurori, ofițeri de urmărire penală și judecători, și au emis o decizie de anulare a înregistrării lui Ruslan Filipaș în calitate de concurrent electoral. Am depus o cerere de recurs, asupra acestei cereri urmează să se expună CSJ. Sperăm că totuși în RM mai sunt magistrați onești care pot aplica correct legea”.

Președintele partidului „Șansa” susține că ceea ce s-a întâmplat la Tîrnova a avut loc la indicația guvernării.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”: „Ceea ce au făcut la Tîrnova nu este un vot furat lui Ruslan Filipaș, vorbim despre un vot furat oamenilor, care mizează pe dezvoltarea localității, pe dezvoltarea comunei. Le-au furat votul copiilor care așteaptă locuri de joacă, un drum bun de la case până la școală”.

La conferința de presă a venit și o locuitoare din Tîrnova, care a vorbit despre cele întâmplate în localitate.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Tîrnova este absolut ieșit din comun. de nedescris! Oamenii sunt dezamăgiți, nu știu cum poate să se întâmple așa ceva. Cum poți merge la vot când pe buletinul de vot este doar 1 candidat! Marea majoritate a comunei a fost lipsită de dreptul de a face o alegere”.

Candudatul Partidului ”Șansă” la funcția de primar al comunei Tîrnova susține că își va demonstra nevinovăția.

RUSLAN FILIPAȘ, candidat la funcția a de primar al comunei Tîrnova, exclus din cursă: „Sunt sigur că vom ajunge la dreptate, iar cei care au comis aceste fapte vor sta în fața legii, a instanțelor de judecată”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS a refuzat să comenteze declarațiile.

Amintim că înregistrarea candidatului din partea Partidului „Șansă” la alegerile locale din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, a fost anulată de către comisia electorală locală de circumscripție, după ce au parvenit două sesizări din partea Inspectoratului de Poliție Dondușeni precum că trei persoane ar fi primit bani de la Ruslan Filipaș. Asta deși la aceste sesizări nu a fost anexată nici o probă.

Candidatul „Șansă” și Blocul politic „Victorie” au calificat aceste acuzații drept aberații, care nu corespund realității”. CEC a confirmat decizia comisiei electorale locale. Chiar înainte de a fi adoptată această decizie, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu buletinele de vot deja tipărite, în care figura un singur candidat, cel din PSRM. Partidul Şansă a contestat decizia la Judecătoria Donduşeni şi apoi la Curtea de Apel Bălţi. Şedinţa de judecată a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Dar, Curtea de Apel Bălți a confirmat verdictul CEC.

Avocații candidatului Șansă vor contesta decizia la CEDO. În urma scrutinului de duminică, a câștigat candidatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Gâsca. Acesta a fost singurul candidat. La alegeri au participat în total 741 de alegători din cei 1.366 înscriși pe listele electorale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE