20.2 C
Chișinău

Andrei Spînu despre corupția în construcția drumului Leova – Bumbăta: Procuratura ar fi bine să se ocupe de hoți și nu pe cum se construiește un drum | VIDEO

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le recomandă procurorilor anticorupție să se ocupe de hoți, dar nu să ancheteze cum se construiește un drum. Reacția oficialului vine după ce șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a anunțat că un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului Leova-Bumbăta. În platoul TVR Moldova Spinu i-a îndemnat pe acuzatori să fie cât mai transparenți.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Îmi pare rău că procurorii se expun pe cât costă sau cum este construit un drum. Ar fi bine să se ocupe de hoți și nu pe cum se construiește un drum. Iar dacă au anumite suspiciuni sau anumite probe – să le facă publice, să explice la oameni de ce au făcut anumite lucruri. Păcat că procurorii vorbesc lucruri pe care nu pricep. Sunt ingineri, sunt specialiști care pricep un pic mai bine decât procurorii, în acest sens. Atunci când faci o acuzare, este bine că faci acuzarea şi dai detalii, dai probe. Or, ce văd eu acum, scuzați-mă, nu văd nimic. Eu până ce, din ceea ce cunosc, pentru că nu am fost solicitat, nu am fost întrebat, nu văd niciun motiv pentru tot ceea ce fac ei”.

Canal 5 a solicitat Procuraturii Anticorupție să comenteze declarația oficialului, precum și să ofere informații despre acest caz, în special, la ce etapă se află, câți acuzați și suspecți figurează și care este probabilitatea încetării dosarului după astfel de afirmaţii?

Deocamdată n-am primit răspuns. Serviciul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor a promis că va reveni cu o reacţie.

Rugat să comenteze acuzațiile de corupție în procesul de construcție a drumului Leova-Bumbăta, Serviciul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor ne-a îndemnat să ne informăm din surse oficiale și credibile, pentru a evita publicarea informațiilor eronate. Instituţia a menționat că obiectivul dat a fost executat în baza unui proiect verificat și admis spre implementare de către verificatori atestați, inclusiv componenta de deviz care a fost elaborată în prețurile curente.

Amintim că șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, în platoul Rlive a anunțat că în afară de angajatul Administrației de Stat a Drumurilor pus sub acuzare, în dosarul privind corupția la construcția drumului Leova-Bumbăta figurează și alte persoane, dar nu a dat nume.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție: „- Nu am să dau catalogări de corupție, am să spun că drumul ăsta ne costă foarte scump și noi încercăm să vedem dacă este o normalitate un astfel de preț sau este ceva ieșit din comun.
– Dar investigați doar pe membrii sau pe reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor sau e vorba și de persoane mai sus?
– Avem mai multe versiuni de investigație, este o investigație destul de complicată, de fapt”.

În 20 mai, în platoul postului N4, primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a cerut președintelui Maia Sandu să-l oblige pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, să publice contractele de construcție a drumului Leova-Bumbăta și anexele cu toate semnăturile. Edilul a spus că această arteră, care face obiectul unei urmăriri penale a Procuraturii Anticorupție, ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova.

ALEXANDRU BUJOREANU, primarul oraşului Leova: „Iar, din informația pe care o avem noi, CNA a făcut o expertiză pe acele costuri. În cadrul expertizei, se discută că au fost estimate supracosturi de la costurile de piață între 3 și 4 milioane de euro. Dacă nu este așa, atunci, repetat, îi solicităm domnului Spînu să publice acele devize pentru că, dacă e adevărat să există așa o expertiză, cel mai probabil ea și a stat la baza pornirii urmăririi penale, în care bănuit este șeful Administrației de Stat a Drumului. Crede cineva că în R.Moldova un șef de întreprindere de stat responsabilă semnează un contract de 262 de milioane de lei, fără să cunoască ministrul? Nu, nu poate fi acest lucru”.

În 3 mai, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a publicat pe canalul său Telegram lista documentelor referitoare la construcția punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, drumul de acces către acesta și şoselei de ocolire a oraşului Leova.

„Asigurăm transparență totală. Vă îndemn pe toți să analizați toate actele postate aici (https://drive.cloud.gov.md/s/SASBJezNSM3bHQb), sunt 117 documente scanate referitor la construcția acestui obiectiv. Reamintesc că acesta este primul pod peste Prut, chiar dacă la prima etapă de pontoane, construit de la independență încoace. Întreg proiectul a fost realizat în patru etape”, a scris Spînu.

Construcția drumului de acces al punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, costul total al proiectului a fost estimat la 250 de milioane de lei. Dar cu timpul cheltuielile au crescut cu 30 de milioane.

La sfârșitul anului trecut, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pentru „abuz în serviciu” împotriva unor funcționari din conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, iar obiectul investigației îl constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE