7.2 C
Chișinău

Amnesty International Moldova cere Parlamentului să abroge legea privind „trădarea de patrie”: ar putea fi folosită împotriva vocilor critice, sub pretextul influenței străine | VIDEO

Amnesty International Moldova avertizează asupra pericolului aplicării noii legi privind “trădarea de patrie”, promovată de deputații PAS. Pe site-ul organizației a fost publicată o adresare către Parlament în care se cere să nu fie adoptată această lege. Directorul executiv al Amnesty International, Veaceslav Tofan, consideră că noile modificări pun în pericol dreptul la libera exprimare.

Amendamentul adoptat de Parlament este alarmant. Definiția este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui să fie protejate în temeiul dreptului internațional.

Această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul combaterii influenței străine răuvoitoare, consideră Veaceslav Tofan.

Astfel, Amnesty International Moldova cere Parlamentului să abroge această lege și îndeamnă președintele țării, Maia Sandu, să nu o promulge.

Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restrânge dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele de legalitate, legitimitate, necesitate și proporționalitate prevăzute de legislația internațională privind drepturile omului, precum și conformitatea cu principiul nediscriminării” , mai spune directorul executiv al organizației.

Parlamentul nu a reacționat deocamdată la declarațiile Amnesty International Moldova. La finele lunii mai, Parlamentul a votat amendamentul propus de către deputații PAS, Lilian Carp și Igor Chiriac care prevede reglementarea mai clară în Codul Penal a noțiunii de ”trădare de partie”.

Autorii au propus să fie stipulat că „trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat, spionaj, divulgarea secretului de stat, acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”

Trădare de patrie va fi considerată și dezinformarea în favoarea unei țări ostile, mai menționează proiectul. Nu este clar însă cum va fi probat și argumentat acest lucru. Inițiativa a stârnit critici în rândul experților și politicienilor.

Aceștia susțin că inițiativa are un singur scop – distrugerea opoziției care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare.

Anterior, autorul proiectului Lilian Carp care este și președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a declarat că, din punct de vedere politic, crearea Blocului Politic de opoziție „Victorie” la Moscova este o trădare de patrie și o ingerință a Federației Ruse în treburile țării noatre, fără a prezenta argumente și dovezi în susținerea afirmațiilor sale. Și proaspătul procuror general Ion Munteanu a declarat că oamenii legii examinează crearea blocului prin prisma articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie.

La rândul său, liderul Partidului Şansă, Alexei Lungu, crede că prin această lege PAS „strânge din nou funia înainte de alegerile prezidențiale” și califică proiectul ca unul abuziv menit să reprime opiniile și declarațiile libere care contravin liniei generale a PAS, a scris Alexei Lungu într-o postare pe Telegram.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE