13.2 C
Chișinău

Alerte false cu bombă, miting în susținerea bașcanului Găgăuziei și aplauze furtunoase: Judecătoria Chişinău a amânat din nou şedinţa de judecată în cauza Evgheniei Guţul | VIDEO

Judecătoria Chişinău sediul Buiucani a amânat din nou şedinţa de judecată în cauza başcanului Găgăuziei, Evghenia Guţul, şi a unei activiste a partidului interzis „ŞOR”. Înainte de începerea dezbaterii, Poliția a comunicat la intervale scurte de timp despre două alerte anonime cu bombă. Oamenii care au venit să o susțină pe Evghenia Guțul au fost rugați să elibereze teritoriul.

Poliția a izolat zona de la intrarea în clădire. În schimb nimeni nu a fost evacuat din judecătorie. Susținătorii başcanului sunt siguri că alerta falsă a fost anunțată doar pentru a dispersa protestul. Apoi ar fi urmat al doilea apel. Verificările au arătat că ambele alarme erau false, iar după ceva timp oamenii au revenit.

Parlamentarii independenți Reghina Apostolova și Marina Tauber au remarcat la miting că Evghenia Guțul, în calitate de bașcan al Găgăuziei, a reușit să realizeze mari schimbări în autonomie și leau mulțumit celor adunați pentru sprijinul acordat.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent: „Să faci într-un an ceea ce a făcut echipa lui Ilan Şor, a Evgheniei Guţul, firește, cu ajutorul lui Ilan Şor, este foarte bine! Este vorba despre adaosuri la pensii, construcția drumurilor și terenurilor de joacă”.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Voi sunteți luptători, voi sunteți curajoși. Datorită vouă noi o să salvăm țara noastră și o să putem să trăim în prosperitate, așa cum trăiesc deja mai multe localități care au ales pe Ilan Șor și blocul Victorie. Noi vă indemnăm în continuare să fiți curajoşi pentru că se decide soarta nu doar a noastră, dar și a copiilor noștri, și a nepoților noștri, și a strănepoților noștri. Dar la moment ce noi avem pentru nepoții și strănepoții noștri? Credite care trebuie să fie rambursate de multe generații înainte”.

Liderul partidului Şansă, Alexei Lungu, a cerut judecătorilor să analizeze cazul corect.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”: „Dragi judecători, luați decizii corecte. Nu vă lăsați șantajați și presați, fiindcă nimeni nu a anulat Codul Penal al RM și resposabilitatea penală, nimeni n-a anulat CtEDO. Iar astăzi RM nu doar este cea mai săracă țară din Europa, astăzi RM este lider la numărul de dosare pierdute la CEDO. De asta suntem aici, pentru a cere justiție corectă”.

La ieşirea din sala de judecată, başcanul Găgăuziei Evghenia Guţul a fost întâmpinată de oameni cu aplauze care scandau „VICTORIE”.

Evghenia Guţul a declarat că este judecată în calitate de reprezentant al opoziţiei, care pledează pentru relaţii de prietenie cu Rusia şi integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică.

EVGHENIA GUŢUL, başcanul Găgăuziei: „Este un dosar penal fabricat. Și repet, sunt judecată nu în calitate de Guțul Evghenia, ci ca bașcan al Găgăuziei. Suntem împotriva dosarelor penale împotriva opoziției. Încetaţi să acţionaţi şi să lucraţi doar împotriva opoziţiei. Începeţi să lucraţi măcar în ultimele cinci luni, arătaţi că puteţi face ceva, că obţineţi măcar ceva, dar, din păcate, nu am văzut asta trei ani și jumătate”.

Şedinţa de judecată a fost amânată pentru 12 iunie. Cauza penală în care figurează bașcanul din Găgăuzia, Evghenia Guțul, și o secretară din Oficiul central al fostului partid „ŞOR”, ulterior declarat neconstituţional, a fost trimisă în judecată în 24 aprilie.

Pocuratura Anticorupție a comunicat anterior, că aceste persoane sunt acuzate de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complici, în perioada 2019-2022, când Evghenia Guțul activa în calitate de secretară în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al partidului. Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în perioada octombrie noiembrie 2022, ar fi coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale partidului Șor şi ar fi fost responsabilă de remunerarea participanților la proteste. Ambele inculpate neagă categoric acuzaţiile și spun că dosarul este o presiune politică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE