22.2 C
Chișinău

Moldovenii stabiliți în Spania vor putea beneficia de pensii și alte prestații sociale

De 1 iunie 2024, a intrat în vigoare Acordul dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei în domeniul securității sociale și Aranjamentul de implementare a acestuia, semnate la Madrid la 21 iulie 2022, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Scopul Acordului și Aranjamentului de implementare a acestuia este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranți din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din cele două state contractante, potrivit Unimedia.

În baza Acordului, beneficiarii vor avea dreptul să solicite pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, precum și pensii de urmaș. La stabilirea dreptului la pensie se vor însuma perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări, iar fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de activitate realizată pe teritoriul său. Partea respectivă de pensie se va exporta persoanei pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază. Instituțiile responsabile de aplicarea prevederilor Acordului sunt: În Republica Moldova – Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS): https://cnas.gov.md/ În Regatul Spaniei – Instituto Nacional de Seguridad Social (INSS): https://www.inclusion.gob.es/…/instituto-nacional… Textul Acordului poate fi accesat aici, iar cel al Aranjamentului Administrativ aici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE