15 C
Chișinău

Votat în lectura a doua: Noțiunea de ”trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în Codul Penal. Experții califică amendamentul ca pe o sperietoare pentru societate, iar scopul adevărat este de a transforma Moldova într-un stat polițienesc | VIDEO

Noțiunea de ”trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în Codul Penal al Republicii Moldova. Joi, 30 mai, Parlamentul a votat în a doua lectură amendamentul propus de deputatul PAS Igor Chiriac, care are drept scop consolidarea cadrului normativ în domeniul asigurării securității statului și combaterii eficiente a activității infracționale de natură să aducă atingere a suveranității, independenței, unității, indivizibilității securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Așa spune documentul oficial. Ce va însemna acest lucru în practică, reprezentanții PAS au afirmat de mai multe ori – posibilitatea de a trage la răspundere politicienii care călătoresc în Rusia, o țară dușmănoasă, așa cum este numită de partidul de la putere, primesc de acolo finanțare și desfășoară activități în interesele acestui stat.

Trădare de patrie va fi considerată și dezinformarea în favoarea unei țări ostile. Nu este clar însă cum va fi dovedit acest lucru și argumentat.

Juristul Iurie Mărgineanu califică amendamentul ca pe o sperietoare pentru societate.

IURIE MĂRGINEANU, jurist: „Ce facem noi, încercăm cumva să speriem poporul cu dezinformarea? Orice informație de utilitate publică va putea fi catalogată ca dezinformare și plasată sub infracțiunea de trădare de patrie. Este un pericol și o amenințară la democrația RM și așa fragilă”.

Juristul Pavel Midrigan susține că amendamentul votat este periculos, mai ales că a fost adoptat în ajunul alegerilro prezedențiale.

PAVEL MIDRIGAN, jurist; „Se îndreaptă spre o tăcere totală de exprimare a opiniilor care nu corespund cu opiniile guvernării sau pentru cetățenii care au alte opinii, dar au dreptul să le aibă aceste alte opinii și aceasta garantează Convenția europeană, art.10. Este regretabil cu atât mai mult că partenerii noștri străini spun că pe unele momente sensibile trebuie să fie un consens larg, dar iată că ei nu țin cont nici de opinia experților în acest domeniu, nici de opinia partenerilor străini”.

Expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov susține că scopul amendamentului este de a transforma RM într-un stat polițienesc.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept constituțional; „Unde în așa numitul segment de protejarea suveranității RM să fie înlăturați oponenții politici. Noi trebuie să conștientizăm că când adoptăm un act legislativ se doptă nu pentru astăzi, dar pentru viitor și pentru viitor asta nu îănseamnă că și pe cei care au adoptat acest act legislativ nu va fi influiențat. Să presupunem că avem o nouă guvernare, noua guvernare stabuilește un nou vector care este, dar asta este posibil și așa numita opoziție care a fost deja la guvernare are altă opinie, se va considera atunci trădare de patrie acțiunea lor? Sigur că da”.

Deputatul Marina Tauber declară că inițiativa are un singur scop – distrugerea opoziției care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Vor înaintea alegerilor prezidențiale să ne scoată din joc. Să nu fim prezenți în politică și să nu putem lupta cu ceea ce fac ei. Noi am declarat că nu ne temem, noi nu încălcăm nimic, noi suntem cetățeni și deputați liberi și dacă vrem să vizităm Federația Rusă și Moscova aceasta este alegerea noastră. Noi reprezentăm cetățenii care în foarte mare parte sunt pentru relații cu Federația Rusă și vor condiții mai bune de trai care pot fi oferite doar de Federația Rusă și de parteneriatul cu Uniunea Euroasiatică, vorbim despre prețurile la gaze, energie electrică”.

Deputatul Vasile Bolea crede că înainte de a fi votat asemenea amendamente urma să se expună experți internaționali și Comisia de la Veneția.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „Dacă guvernarea nu a făcut acest lucru, nu s-a consultat cu experții Comisie de la Veneția, eu cred că chestia asta va fi cerută atunci când vom sesiza Curtea Constituțională. Guvernarea și-a creat un instrument suplimentar de luptă contra oponenților săi politici, de luptă împotriva opoziției. Proiectul urmează să fie redactat din câte eu am înțeles și odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial, probabilitatea este mare că ne vom adresa Curții Constituționale”.

A criticat modificările votat și fostul președinte Igor Dodon.

IGOR DODON, președintele PSRM: „Eu cred că asta se face pentru a distruge opoziția și să o închidă sau să anuleze cetățenia moldovenească celor care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare. Doar că, actuala guvernare nu înțelege că, asta o să se întoarcă ca un boomerang contra lor. În baza acestei legi, următoarea guvernare îi poate lipsi de cetățenie pe cei din actuala guvernare pentru trădare de patrie”.

Autorii proiectului propun ca în Codul Penal să fie stipulat că „trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”

De asemenea, se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE