11.2 C
Chișinău

Germania va oferi Moldovei încă 14 Piranha, pe lângă cele 19 deja livrate. Cum a răspuns ministrul german al Apărării la întrebarea Canal 5 privind acordarea asistenței în înarmare și nu în combaterea sărăciei | VIDEO

Republica Moldova va primi un nou ajutor militar din partea Germaniei. Este vorba de 14 blindate de tip Piranha și un lot de asistență medicală militară. De asemenea, anul viitor țara noastră va primi și un sistem de apărare aeriană. Despre asta a anunțat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, aflat într-o vizită la Chișinău.

BORIS PISTORIUS, ministrul Apărării al Republicii Federale Germania: „Vă susținem cu mare plăcere în ceea ce privește întărirea capacităților de apărare în Republica Moldova, echipele noastre lucrează deja de mult timp împreună. Am vorbit despre asta anterior și vreau să menționez încă odată că Germania va finanța, printre altele cumpărarea a noi vehicule Piranha, încă 14 vehicule, sau contractele pentru încă 14 blindate, pe lângă cele 19 care au fost deja livrate, sunt semnate deja. Noi de asemenea susținem în ceea ce privește apărarea aeriană în combaterea dronelor, și echipament în acest sens va fi livrat cel mai probabil anul viitor”.

Reporterul Canal 5 l-a întrebat totuși, pe ministrul german al apărării de ce Germania nu oferă Republicii Moldova și asistență pentru combaterea sărăciei, ci doar suport militar, în condițiile în care țara noastră este cel mai sărac stat din Europa, fiecare al 4-lea copil de la sate trăiește în sărăcie absolută, pensia minimă este una mizeră, iar natalitatea este scăzută.

Acesta a declarat că nu este în putere să răspundă la această întrebare și nu e cazul să punem în aceeași oală sărăcia și apărarea, însă Germania contribuie cu măsuri de a lupta cu sărăcia.

BORIS PISTORIUS, ministrul Apărării al Republicii Federale Germania: „Aceasta este o întrebare care își are desigur locul, dar eu, din păcate, în calitate de ministru al apărării nu pot să răspund la această întrebare. Eu răspund de domeniul de cooperare pe care-l am. Astfel, eu totuși vreau să menționez că Germania, din câte cunosc eu, face multe pentru a combate sărăcia în Republica Moldova, inclusiv și Uniunea Europeană. Nu cred că trebuie să contrapunem apărarea și sărăcia”.

În același timp, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi s-a arătat deranjat de întrebarea din partea postului nostru de televiziune și a preferat să intervină cu acuzații în adresa noastră.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării al Republicii Moldova: „Prezența mass-mediei care susține opoziția, care este împotriva dezvoltării sectorului național de apărare vorbește de la sine și întrebarea este manipulatoare. Cum ați menționat dumneavoastră, definitiv, Republica Federală Germană susține sute de proiecte în Republica Moldova pentru dezvoltarea economiei, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai”.

Jurnaliștii au mai vrut să afle de la ministrul german al apărării dacă Republica Moldova care este un stat neutru ar trebui să se înarmeze, în condițiile în care la graniță avem un război și cum ar putea Germania să ajute țara noastră în acest sens. Pistorius nu a spus concret dacă țara noastră trebuie sau nu să se înarmeze, dar a menționat că pentru a evita un război, un stat trebuie să aibă capacitatea de a se apăra.

BORIS PISTORIUS, ministrul Apărării al Republicii Federale Germania: „Eu cred că această întrebare trebuie adresată colegului din Republica Moldova, dar consider că dacă forțele de apărare sunt mai puternice, cu atât se reduce riscul unui război”.

Anatolie Nosatîi, la rândul lui, a declarat că Germania este alături de țara noastră și contribuie la consolidarea securității.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării al Republicii Moldova: „Republica Federală Germană, ca și mulți alți parteneri, la solicitarea noastră contribuie la dezvoltarea acelor capacități de care avem nevoie ca cetățenii să aibă acel confort de securitate și stabilitate”.

Precizăm că, țara noastră a primit asistență și ajutor militar colosal în ultima perioadă. La sfârşitul lunii trecute, Moldova a recepţionat un lot de echipamente medicale oferite gratuit de NATO, în valoare de aproape 700 de mii de euro. Tot în cadrul cooperării cu Alianța, până în 2027, în țară urmează să vină un ajutor din partea Uniunii Europene, de 50 de milioane de euro.

De asemenea, luna trecută, statele UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor noastre Armate. Asistența, pentru țara noastră, neutră militar, vine după ce Franța a promis sporirea ajutorului de apărare destinat Chișinăului, inclusiv prin trimiterea unui atașat militar.

De asemenea Moldova a cumpărat un radar de supraveghere aeriană, cu 14 milioane de euro din bugetul de stat, iar la sfârșitul anului viitor urmează să ajungă și al doilea radar ce va costa 20 de milioane de euro.

În 2022, la câteva luni după declanșarea războiului în Ucraina, Uniunea Europeană a aprobat o asistență militară tot de 40 de milioane de euro. În plus, bugetul pentru apărare a început să crească treptat. Acesta a fost majorat în acest an până la 2 miliarde de lei, iar până în anul 2030 ar urma treptat să ajungă până la 1 procent din Produsul Intern Brut. În ultimii ani, în afară de ajutorul militar oferit, Germania a acordat țării noastre și loturi de ajutoare umanitare pentru refugiații ucraineni și pentru combaterea COVIDului. Anul trecut, Guvernul spunea că Germania va oferi țării noastre 10,7 milioane de euro sub formă de grant pentru dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Tot în 2023, alte 14,8 milioane de euro se spunea că Moldova va primi pentru finanțarea unor proiecte pentru tineri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE