22.2 C
Chișinău

„Este circ, o decizie ilegală și incompetentă”. Cum a urmărit Comisia Electorală de la Tîrnova să elimine candidatul Partidului ”Șansă” din cursa electorală | VIDEO

Candidatul partidului „Șansă” a fost scos din turul doi al campaniei electorale pentru alegerile locale din comuna Tîrnova, raionul Dondușeni. Asta după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Tîrnova a propus excluderea acestuia. Președintele Comisiei a declarat în ședința care a avut loc joi în localitate că în adresa Comisiei Electorale de Circumscripție Tîrnova au parvenit două sesizări din partea Inspectoratului de Poliție Dondușeni precum că trei persoane ar fi primit de la Ruslan Filipaș mijloace financiare.

LILIA BERLADEAN, președintele Comisiei Electorale de Circumscripție Tîrnova: „În corespunderea cu art. 102, aliniatul 5 litera F din Codul electoral, aceste acțiuni atrag după sine aplicarea celei mai aspre sancțiuni electorale – anularea înregistrării în calitate de concurent electoral.
– Când citiți nici nu roșiți…
– Roșesc, așa sunt eu, mii rușine… Supunem votului. Cine este pentru anularea înregistrării domnului Ruslan Filipaș, vă rog, votați”.

Avocatul candidatului la funcția de primar al comunei susține însă că motivul scoaterii din cursă este unul cât se poate de banal, criminal și ilegal.

VADIM BANARU, avocat: „La aceste sesizări nu a fost anexată nici o probă, fiind solicitat Comisiei Electorale de Circumscripție Tîrnova să i-a act de această informație. Le-am explicat că pretinsele acțiuni sunt fapte pasibile ipotetice, care urmează să fie stabilite întrun proces penal de organele competente și doar după o constatare definitivă a organelor competente, se va putea face claritate. Evident că acestea sunt niște învinuiri aberante, care nu corespund realității.Le-am spus organului electoral și membrilor că ei nu sunt instanță de judecată și urmează să emită o hotărâre prin care să răspundă Inspectoratului de Poliție că au luat act și această sesizare să o declare inadmisibilă, deoarece IP nu este nu este subiect de contestare”.

Candidatul la funcția de primar al comunei Tîrnova susține că a depus o sesizare la procuratura Donduseni ca aceste persoane să fie cercetate prin prisma legii pentru depunerea declarațiilor false.

RUSLAN FILIPAȘ, candidat la funcția de primar al comunei Tîrnova: „Este circ. Este o decizie ilegală, incompetentă. Acesta nu este organul care poate lua o astfel de decizie de așa nivel”.

Președintele Partidului ”Șansă”, declară că decizia de a-l elimina din cursă pe Ruslan Filipaș nu afectează doar formațiunea politică, ci oamenii din satul Tîrnova, care au așteptat să se bucure de dezvoltarea comunei. Cu toate acestea, el a menționat ceea ce se întâmplă astăzi arată că echipa sa e pe drumul cel bun și că vor reuși să învingă.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”ȘANSĂ”: „Este clar că a fost un circ de prost gust, regizat de șapte instrumente, altfel nu le pot spune celor care au votat la Comisia Electorală de Circumscripție Tîrnova scoaterea candidatului nostru Filipaș Ruslan. Șapte oameni care s-au bâlbâit în ședință și nici macar nu au vrut să asculte argumentele noastre, șapte oameni care s-au bazat pe principiul ”coineva a spus ceva” au luat o decizie care a fost clar și vădit scrisă în altă parte. Noi mergem în instanța de judecată, noi o să demonstrăm corectitudinea noastră, iar celor care au luat decizia pe care au luato vreau să le spun că nimeni nu a anulat Codul Penal și executarea răspunderi penale, nimeni nu a anulat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar aceste șapte instrumente, acești eroi ai neamului o să-i știe fiecare mahala, fiecare casă pentru ceea ce au făcut”.

Secretarul executiv al blocului ”Victorie”, deputatul Marina Tauber afirmă că este revoltător faptul că cei care ar trebui să reprezinte și să sprijine prosperitatea localitatii pun, de fapt, piedici.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Noi asistăm la încă o tentativă a guvernării să încurce și acfestei comune ca ia să se dezvolte și să vină o echipă care poate să aducă proiecte importante și investiții. Este foarte regretabil că șapte membri din Comisia locală care sunt de aici de baștină cu mâna lor au luat decizia nu pentru prosperitatea sau pentru dezvoltarea comunei, dar pentru stagnare”.

În prezența membrilor comisiei, Marina Tauber a cerut explicații reprezentantului poliției, dar acesta s-a grăbit să plece. Președintele și membrii Comisiei de Electorale de Circumscripție Tîrnova au refuzat să discute cu echipa noastră de filmare.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează declarațiile lui Tauber.

Menționăm că până la o decizie definitivă a instanței, Ruslan Filipaș rămâne candidat la funcția de primar al satului Tîrnova, raionul Dondușeni. Hotărârea comisiei electorale locale nu are caracter decisiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE