20.2 C
Chișinău

Donald Trump, găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare. Este primul președinte condamnat din istoria SUA | VIDEO

Donald Trump a devenit primul preşedinte american condamnat pentru o infracţiune. Joi, 12 juraţi din New York l-au găsit vinovat de falsificarea unor documente contabile pentru a ascunde plata a 130 de mii de dolari unei vedete porno înainte de alegerile din 2016, câştigate de fostul lider de la Casa Albă. În schimbul banilor, aceasta trebuia să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă relaţie sexuală, negată de Trump, pe care ar fi avut-o în 2006, la un an după ce el se căsătorise cu a treia sa soţie, relatează Reuters.

Judecătorul a stabilit pronunţarea sentinţei pentru 11 iulie, cu doar câteva zile înainte ca Partidul Republican să îl nominalizeze oficial pe Trump drept candidat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a negat că a comis vreo infracţiune şi este de aşteptat să facă apel.

DONALD TRUMP, fostul preşedinte al SUA: „A fost o rușine. A fost un proces măsluit de un judecător corupt și în conflict de interese, iar verdictul real va fi dat pe 5 noiembrie de către oameni, iar aceștia știu ce s-a întâmplat aici și toată lumea știe ce s-a întâmplat aici. Sunt un om nevinovat. Eu lupt pentru țara noastră. Lupt pentru constituția noastră. Întreaga noastră țară este manipulată în acest moment. Acest lucru a fost făcut de administrația Biden”.

Infracţiunea de falsificare a documentelor contabile este pasibilă de o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deşi cei condamnaţi primesc adesea pedepse mai scurte, amenzi sau eliberare condiţionată. Încarcerarea nu l-ar împiedica pe Trump, din punct de vedere legal, să-şi facă campanie sau să preia funcţia, în cazul în care ar câştiga.

În orice caz, el nu va fi încarcerat înainte de pronunţarea sentinţei.

Potrivit echipei de campanie a preşedintelui democrat Joe Biden, verdictul a arătat că nimeni nu este mai presus de lege. Echipa actualului lider de la Casa Albă a îndemnat alegătorii să-l respingă pe Trump în alegeri.

La mai puțin de o oră după ce acesta a fost condamnat, pagina lui pentru strângeri de fonduri s-a prăbușit pentru 30 de minute. Staff-ul lui Trump a atribuit incidentul unui aflux masiv de donații.

Potrivit CNN, echipa de campanie a lui Biden a trimis, de asemenea, un mesaj susținătorilor în care a avertizat că Trump probabil „a stabilit recorduri de strângere de fonduri” în urma verdictului de joi, şi a subliniat importanța donațiilor pentru Biden, pentru a contracara eforturile lui Trump de a reveni în Casa Albă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE