22.2 C
Chișinău

Buletine de vot, tipărite înainte de decizia finală și repetarea istoriei de la Bălți. Candidatul partidului ”Șansă” la primăria Târnova, nu va putea participa la scrutin | VIDEO

Candidatul partidului ”Șansă” în turul doi al alegerilor locale repetate de duminică, 2 iunie, nu va putea participa la scrutin. Chiar înainte ca Comisia Electorală Centrală să ia această decizie, secretarul blocului Victoriei, din care face și Partidul ”Șansă” a făcut o declarație. Deputatul Marina Tauber l-a îndemnat pe liderul PSRM, Igor Dodon, să-și retragă candidatul pentru primăria localității Târnova din raionul Dondușeni. Potrivit lui Tauber, buletinele de vot pentru alegerile de duminică în această localitate au fost deja tipărite, iar pe ele apare un singur candidat – din partea partidului PSRM. Deputatul susține că excluderea candidatului Partidului Șansă repetă istoria de la Bălți, atunci când și ea a fost scoasă din cursă, iar Nicolae Grigorișin a ajuns edil cu un număr infim de voturi.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Crezând în aceea că este vorba de o neclaritate și dvs, ca și noi, vreți alegeri corecte, transparente în care să câștige cel mai bun, vă fac o singură propunere: Vă rog să vă retrageți candidatul pentru a fi alegeri repetate cu doi candidați, pentru că ambii merită asta, și atunci oamenii vor decide cine să rămână primar în comuna Târnova. Nu-i lipsiți pe oameni de această șansă”.

Președintele PSRM, Igor Dodon nu a reacționat deocamdată la îndemnul lui Tauber. După adresarea parlamentului, cu o zi înainte de desfășurarea turului doi al alegerilor locale, Comisia Electorală Centrală a confirmat decizia comisiei electorale locale de eliminare din cursă a candidatului Partidului „Șansă” pentru funcția de primar al comunei Tîrnova.

Avocatul candidatului susține că decizia este ilegală.

VADIM BANARU, avocat: „La data de 28.05, IP Dondușeni a sesizat organul electoral din Tîrnova precum că câteva persoane au depus careva denunțuri la pretinse acțiuni de corupere a alegătorilor. La data de 30.05 a fost emisă hotărârea Consiliului Electoral Tîrnova prin care unilateral au decis anularea înregistrării domnului Filipaș fără ca să fie solicitat acest lucru. Altfel spus, CEC-ul de la Tîrnova s-a transformat în instanța de judecată, deși poliția a spus că aceste pretinse fapte, urmează a fi stabilite, dacă au existat sau nu, fapte pe care noi totalmente le-am negat depunând și o plângere din partea domnului Filipaș la procuratură pentru denunț calomnios”.

Banaru susține că hotărârea Consiliului Electoral Tîrnova a fost contestată și la CEC.

VADIM BANARU, avocat: „Pentru orele 15:00 am fost informați că ședința la CEC se va desfășura cu examinarea cererii prealabile, să constatăm că la 14:30-14:40, pe site-ul oficial al CEC să fie deja publicate imagini, unde în buletinul de vot pentru alegerole din comuna Tîrnova este înscris doar un singur candidat din partea PSRM. Ședința am început-o la prele 16:32 și am întrebat membrii CEC cum este posibil ca să fie tipărite buletinele de vot dacă aceadstă hotărâre a fost contestată și nu poate fi pusă în aplicare. Nu am primit un răspuns cert din partea Comisiei, ceea ce denotă că hotărârea deja era luată din timp, acesrte acțiuni au fost concertate și coordonate l acel mai înalt nivel”.

Potrivit apărătorului, clientul său, împreună cu echipa din care face parte se va adresa în instanțele de judecată, unde vor demonstra că sunt corecți în ceea ce fac. CEC nu a venit deocamdată cu o reacție la acest subiect, iar președinrtele Comisiei nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE