22.2 C
Chișinău

Amenzi sau muncă în folosul comunității: Insultele și înjurăturile în mediul online vor fi sancționate conform modificărilor aduse Codului Penal | VIDEO

Autoritățile vor sancționa și declarațiile din internet. Injuriile, insultele exprimate verbal, în scris sau nonverbal în mediul online vor fi sancționate cu amenzi de până la 1.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 20 de ore. Sunt noile modificări la Codul Penal și cel Contravențional, propuse chiar de exponenții partidului de guvernământ PAS, reprezentanții sau membrii căruia de mai multe ori și-au permis să arunce cu replici acide și injurii în adresa unor persoane.

Printre cei care s-au remarcat prin limbaj licențios a fost ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care a numit cu cuvinte necenzurate un reporter.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi i-a făcut pe unii moldoveni animale.

„Bou încălțat și vacă încălțată, trebuie să fii”, scrie Nantoi într-o postare pe pagina sa de Facebook, adresându-se în acest mod către cei care îl susțin pe Vladimir Putin.

Iar, deputatul PAS Boris Marcoci a înjurat, după ce s-a împiedicat de scările de la tribuna principală din Parlament.

Asta nemaivorbind de numeroasele acuzații jignitoare pe care reprezentanții partidului de guvernământ și oficialii le lansează împotriva oponenților politici și a presei de opoziție, numindu-i criminali, agenți ai Kremlinului.

De asemenea, potrivit modificărilor, injuria în mass-media sau prin sisteme informatice va atrage amenzi de până la 50 de unități convenționale, ceea ce constituie 2 500 de lei sau muncă în folosul comunității de până la 40 de ore. Injuria din motive de prejudecată va fi penalizată și mai drastic. Parlamentul a adoptat modificări legislative propuse de Guvernul PAS, introducând sancțiuni severe pentru injurii online și falsul de identitate.

De asemenea, falsul de identitate, inclusiv utilizarea frauduloasă a actelor de identitate și crearea conturilor false pe platforme online, va fi pedepsit cu amenzi de până la 10 000 de unități convenționale sau închisoare de până la trei ani, cu interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pentru până la 7 ani.

Cât privește deputații, cu câțiva ani în urmă, în Parlament au fost înăsprite sancțiunile pentru încălcarea Codului de conduită și Etică care prevede penalizarea aleșilor poporului care utilizează un limbaj licențios sau aplică forța, dar până acum nimeni nu a fost pedepsit pentru asta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE