14.4 C
Chișinău

Unul în sprijinirea sectorului agrar, altul ce vizează sectorul de securitate al țării. Deputații PAS au respins alte două proiecte de lege ale Blocului ”Victorie”, menite să apere interesul cetățenilor | VIDEO

Deputații care fac parte din Blocul Politic ”Victorie” au propus examinarea la ședința parlamentului a mai multor proiecte de lege menite să apere interesul cetățenilor Republicii Moldova. Unul dintre documentele înaintate de deputatul Irina lozovan sprijină sectorul agrar, având în vedere că prevede majorarea fondului de subvenționare.

IRINA LOZOVAN, deputat neafiliat: „Proiectul propus prevede majorarea fondului de subvenționare în agricultură pentru anul 2024, de la 1,6 miliarde de lei la 3 miliarde de lei. Facilitarea comercializării produselor agricole autohtone, garantarea dreptului companiilor autohtone de a câștiga licitațiile publice, iar profiturile să fie reinvestite în țară”.

Inițiativa a fost însă respinsă de 56 de deputați PAS și susținută de doar 12 deputați independenți, neafiliați și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Potrivit AIPA, în primele două luni ale acestui an 30 la sută din fondul de subvenționare a fost valorificat.

Anterior, agricultorii au cerut instituirea stării de calamitate în contextul secetei prelungite și s-au plâns că nu toți fermierii care au avut de suferit din cauza secetei și-au primit subvențiile. Anul trecut, fondul de subveționare pentru agricultori a fost de 1,8 miliarde de lei, cu 200 de milioane mai mare decât cel de acum.

O altă propunere pre care deputații Blocului Politic ”Victorie” le-au cerut colegilor din Parlament să-și îndrepte atenția vizează sectorul de securitate al țării.

Deputatul independent, Vadim Fotescu, a sugerat majorității parlamentare să excludă din ordinea de zi proiectul de ratificare a acordului cu Franța de cooperare în domeniul apărării, deoarece încălcă Constituția Republicii Moldova.

VADIM FOTESCU, deputat independent; „Acest proiect contravine prevederilor Constituției, în special articolului privind neutralitatea Republicii Moldova și repetă practica vicioasă, introdusă anterior de Frontex, de a avea pe teritoriul Republicii Moldova personal militar străin cu orice fel de arme. Cerem exluderea acestui proiect din exminare”.

Nici această propunere nu a trecut. 52 de deputați PAS au votat împortivă și doar 19 parlamentari neafiliați, independenți și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au susținut inițiativa.

Amintim că, proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Franceză de cooperare în domeniul apărării a fost semnat la Paris pe 7 martie curent și prevede colaborarea în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, controlul și gestionarea spațiului aerian, medicina militară și altele.

Anterior, mai mulți experți juridici au declarat că acordul trezește mai multe semne de îngrijorare. Potrivit lor, prevederile documentului intră în contradicție cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Astfel de prevederi ale tratatului includ, de exemplu, controlul asupra spațiului aerian și mijloacele de protejare a acestuia de către o țară NATO și permisiunea de a introduce unități militare franceze în țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE