5.5 C
Chișinău

„Un șiretlic din partea CEC, deschide posibilităţi pentru diverse feluri de manipulare”. Experții, despre înregistrarea prealabilă a moldovenilor care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor și a referendumului | VIDEO

Lansarea de către Comisia Electorală Centrală a aplicației online pentru înregistrarea prealabilă a moldovenilor care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican din 20 octombrie, a stârnit păreri împărţite în societate. Astfel, jurnalistul Dmitri Ciubașenco consideră că formularul unic de înscriere este un truc.

„Alegătorul care ar dori să ia parte la un exercițiu electoral, de exemplu, la alegerile prezidențiale, și să ignore cel de-al doilea, referendumul sau invers, nu are posibilitate să se înregistreze conform dorinţei sale. Îi este impusă o singură înregistrare simultană pentru alegeri și referendum. Conform Codului Electoral, listele electorale sunt întocmite separat pentru fiecare tip de vot. Formularul CEC pentru înscrierea online în străinătate încalcă această prevedere a legii”, a scris Ciubașenco în Telegram.

Şi avocatul Iurie Mărgineanu crede ca înregistrarea comună deschide posibilităţi pentru diverse feluri de manipulare.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Este un șiretlic din partea CEC, deoarece ei vor dori printr-o singură semnătură, printr-o singură înregistrare de a obține două buletine cât pentru alegerea preşedintelui, atât și pentru referendumul republican şi constituțional, apropo. De aicea vor dori să atingă cota maximă de participare chipurile la acest referendum, pentru a considera că el s-a petrecut. Cum va avea loc, vom vedea, dar e un șiretlic și e un șiretlic destul de brutal făcut și nedemocratic. Pentru că unii vor dori să participe la alegerile prezidențiale, pe când nu vor dori să participe la cele cu referendumul național, dar aici te vor impune. Și iaca aicea este tot șiretlicul”.

Unii jurişti, la rândul lor, cred că înregistrarea comună nu are o importanță principială.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Ceea ce se referă că această înregistrare prealabilă este numai pentru referendum sau numai pentru participarea la alegerile președintelui în legislație nu este foarte clar stabilită și nici CEC nu are sens de a specifica, deoarece se ia la general”.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CtEDO: „Cred că astea sunt în mare parte probleme tehnice și anume CEC ar trebui să decidă câte aplicații să deschidă. Eu în principiu am întrebări la organizarea votului prin corespondență. Pentru că trebuiau să permită tuturor sau nimănui. Dar selectiv, unora da, altora ba… Cred că această abordare este fundamental greșită pentru că reprezintă o formă de discriminare, care contravine principiului constituțional de egalitate a alegătorilor”.

IURIE CIOCAN, fostul preşedinte al CEC: „Nu este aici nici o contradicție, pentru că noi nu vorbim de înscriere într-o listă ori în altă. Noi vorbim de înregistrare prealabilă, unu la mână. Doi la mâna: chiar dacă cetățeanul va fi înscris în ambele liste de alegători, asta nu înseamnă că cetățeanul este obligat să voteze pe ambele scrutine. Cetățeanul este în drept să voteze. Separat, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendum rata de participare va fi calculată aparte, separat. Deci, nu, în momentul în care cetățeanul nu va semna în lista de alegători penru referendum ori pentru alegeri prezidențiale, votul lui ori participarea lui la votare nu va fi calculată la rata de participare”.

La rândul său, președintele CEC, Angelica Caraman, consideră neîntemeiate pretențiile privind crearea unei singure aplicaţii online pentru înregistrare prealabilă. Ea a menționat că această procedură este necesară în primul rând pentru a ști câte secții de votare vor trebui deschise și unde anume, dar acest lucru nu are nicio legătură cu numărul buletinelor de vot.

ANGELICA CARAMAN, preşedintele CEC: „Procedura de stabilire a numărului de buletine de vot ține de altă etapă, de alegeri. Deci, despre numărul de buletine de vor se face hotărârea Biroului electoral. Dar pentru secțiile de votare de peste hotare este prevăzut până la 5000 de buletine”.

Pentru înscriere, moldovenii aflaţi peste hotare vor accesa pagina inregistrare.cec.md. Aplicația conține și opțiunea de înscriere pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda. Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie.

Parlamentul a aprobat data prezidențialelor și referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană cu votul a 56 de deputați PAS. Organizarea plebiscitului în aceeași zi cu scrutinul a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați din opoziție, dar și lideri ai unor partide extraparlamentare. Unii dintre ei au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea.

Totodată, mai mulți experți susțin că referendumul privind aderarea la UE ar trebui organizat după finalizarea negocierilor, nu înainte. (27 мая)

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE