Ploaia de ieri a transformat Chișinăul într-o Veneție adevărată. Locuitorii capitalei au postat zeci de imagini pe rețele cu oameni care traversează aproape înotând străzile, transformate în adevărate râuri. Înaintau cu greu și mașinile. Un astfel de tablou a fost surprins pe pe strada Liviu Deleanu, din sectorul Buiucani.
Nivelul apei a fost impresionant de mare și pe străzile din cartierul Sculeni.
Oamenii care au avut de traversat străzile inundate n-au avut încotro și au mers direct prin apă.
Șuvoaiele au pătruns și în câteva subterane din Capitală. Cel mai grav a fost în pasajul din strada Ion Creangă, de la Buiucani. Din imaginile video surprinse de internauți, se vede cum un trecător încearcă să intre in pasaj, iar apa îi ajunge mai sus de genunchi.
Acoperite aproape în totalitate de viitură, prin pasaje se putea trece doar cu barca, așa că cei au vrut să treacă pe acolo au făcut cale întoarsă.
„La noi nu se curăță toate scurgerile, toate aceste trape de canalizare sunt înfundate, așa că apa curge acolo unde este o pantă, iar pasajul subteran este un exemplu”.
„Nu este prima dată. Îmi amintesc în anul 2010 când a fost inundat pentru prima dată și de obicei mereu se umple și nu contează dacă s-au făcut sau nu reparații. Ei au asfaltat, dar canalizarea cui au lăsat-o, nouă?”.
„Inginerii nu au au făcut tot ce trebuia. Nu există scurgeri prin care să curgă apa, un fel de gratii. Acesta este un defect de inginerie”.
Pasajul subteran din strada Ion Creangă a fost reparat capital de către Primăria Chișinău în anul 2022, costul proiectului a fost de 4 milioane de lei. Responsabili de la Direcția Transport și cei de la Apă Canal Chișinău, dar și cei de la Pretura Buiucani, nu ne-au răspnuns la tefefon pentru a ne spune care sunt pagubele provocate de către ploi, dar și de ce scurgerile pluviale nu au făcut față șuvoiaielor de apă.
„Acum mă gândesc dacă să merg acolo sau nu, nu e bine, desigur, nu e bine. Sunt banii noștri, cineva își bate joc de banii noștri. Totul s-a făcut din bani publici, nu din bani personali, cred că da”.
„Deoarece nu curăță canalizările, unde ar trebui să meargă apa, dacă totul ar fi făcut la timp, acest lucru nu s-ar întâmpla”.
„Probabil că drumurile nu sunt pregătite, mai ales că asta s-a întâmplat la intersecții. Se pare că sistemul de drenaj nu a fost gândit bine, cred că da. În unele locuri există canalizare, dar acestea trebuie curățate”.
Pe pagina sa de Facebook, Primăria a scris că cel mai afectat de ploi este sectorul Buiucani și a anunțat că angajații serviciilor municipale sunt implicați încă de miercuri în lichidarea consecințelor precipitațiilor. Iar reprezentanții Spații Verzi s-au limitat la a le cere oamenilor să fie prudenți în această perioadă.
NICHITUȘ VICTOR, purtător de cuvânt, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”: „La 11 adrese din orașe au căzut crengi, iar câțiva arbori cu sistemul radicular la suprafață au fost doborâți la sol. Profit de această ocazie pentru a îndemna din partea întreprinderii municipale ale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” ca domnii conducători atuto să parcheze autovehiculele doar la locurile de parcare speciale amenajate și să evite staționarea în apropierea arborilor. De asemenea locuitorii și oaspeții Capitalei sunt rugați să de dovadă de prudență și vigilență la deplasarea prin parcuri și pădurile parc”.
Între timp, copacii afectați de rafalele de vânt au fost tăiați de pompieri. Aceștia au intervenit pe străzile Nikolai Zelinski, Sarmizegetusa, Ipate Soroceanu, dar și în localitatea Stolniceni, raionul Hâncești. Salvatorii au trebuit și să deblocheze mai multe șosele de crengile și arborii căzuți.
De asemenea, IGSU anunță că angajații săi au intervenit în ajutorul persoanelor ale căror automobile au rămas blocate în stradă.
Precizăm că, după ce marți Moldova s-a aflat sub un cod galben de instabilitate atmosferică, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a mai emis unul pentru joi, 30 mai, valabil până la miezul nopții. În aceste ore, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice.
Precipitațiile se opresc în weekend și pornesc, din nou, de luni.