18.9 C
Chișinău

Ploaia din ultimele zile a făcut prăpăd în raionul Hâncești. Fermerii se plâng că culturile au fost grav afectate de grindină. Ce spun meteorologii | VIDEO

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă lichidarea consecințelor ploilor de miercuri. Potrivit datelor IGSU, în seara zilei de 29 mai salvatorii au pompat circa 60 m3 de apă dintr-o gospodărie din orașul Hîncești, afectată de precipitațiile abundente.

În localitatea Gherman, raionul Ungheni, ei au evacuat 15 m3 de apă dintr-un beci. Şi în Dănceni, Ialoveni pompierii au pompat apa din beciul unei gospodării, unde nivelul crescut al apei putea cauza daune materiale considerabile.

Despre asta purtătorul de cuvânt al IGSU, Liliana Pușcăsu, a relatat pe pagina sa de socializare, adăugând că salvatorii au fost solicitați și la deblocarea carosabilului, după ce rafalele de vânt au doborât mai mulți copaci în Stolniceni, Hîncești. Astfel, în ultimele 24 de ore angajaţii IGSU au intervenit în 48 situații de risc.

În 28 mai, vremea rea a provocat pagube mari în raioanele din centrul și sudul Moldovei. Astfel, în raionul Leova, în rezultatul unei ploi abundente, apa a blocat drumul, iar în raionul Ungheni, mai multe hectare de teren agricol au fost inundate. În raionul Hîncești, culturile au fost grav afectate de grindină.

Potrivit fermierului Denis Barbarasa din Boghiceni, Hîncești, grindina i-a deteriorat culturile de porumb și floarea-soarelui.

DENIS BARBARASA, fermier; „Cel mai tare au avut de suferit grupa a doua – porumbul și floarea-soarelui. Încă nu am avut posibilitatea să intrăm în grâne, pentru că avem și grâne alături de sola care a fost afectată”.

Potrivit fermierului, peste 80% din culturi pe o suprafață de 200 de hectare au fost afectate.

Un alt producător din Boghiceni, Mihai Gribincea, spune că suma exactă a daunelor poate fi evaluată doar după terminarea ploilor.

MIHAI GRIBINCEA, fermier; „Anul în cauză este pentru prima dată adică în anul acesta, când o fost cădere așa de grindină, însă gridina a fost măruntă, nu a fost atât de mășcată, a fost mărimea bobului de mazăre. În terenul respectiv avem în jur de 100 ha de floarea-soarelui, este afectat aparatul folear, însă până în prezent nu am stabilit practic pagubele acolo unde este punctul de creștere, centrul dacă este sănătos, plantația nu va fi reînsemânțată”.

Potrivit fermierilor, va fi nevoie de mult efort și cheltuieli mari pentru a încerca să compensezi efectele grindinei.

DENIS BARBARASA, fermier: „Numaidecât trebuie de efectuat tratamente suplimentare, trebuie de urmărit toată chestia. De zis coeficientul de distrugere la moment ce o să arate până la recoltare e mult. Oricum, planta odată distrusă la un așa nivel de dezvoltare clar că este minus o roadă. Așteptăm mâine-poimâne poate s-a face timp ca să facem o evaluare, am scris cererea deja la Primărie să formeze Comisia pentru stare exepțională și să plecăm în teritoriu să vedem suprafața afectată”.

MIHAI GRIBINCEA, fermier: „Dacă vom constata că masivul este de reînsemânțat, dacă cheltuielile vor depăși de 3000 de lei la hectar, atunci mergem la reînsemânțare. Dacă ne ridicăm până la un 3000, 2000 de lei hectarul, atunci vom încerca să facem lucrările de ameliorare a situației. Cum v-am zis, fertilizarea adăugătoare, aerisirea cu cultivații, cu aerostarul ca într-așa mod ca să îi dăm creștere plantei să se poată dezvolta”.

Meteorologii avertizează că aversele puternice pot provoca izolat inundații. În unele râuri mici, nivelul apei poate crește cu 20-40 cm. Codul galben de instabilitate atmosferică continuă să fie în vigoare în toată Moldova. Se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-18 m/s.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE