20.2 C
Chișinău

„Nimic nu mi-au putut încrimina”. Reacții ale activiștilor Blocului ”Victorie”, după reținerea în masă a acestora de oamenii legii în timpul protestelor pe care le-au organizat în ziua sosirii lui Blinken | VIDEO

Mai mulți activiști ai Blocului Politic ”Victorie”, din care face parte Partidul ”Renaștere” au fost reținuți în 29 mai și duși la Inspectoratele din sectoarele Centru, Buiucani și Rîșcani, unde au fost ținuți câte două-trei ore și întocmite procese verbale. Motivul a fost că aceștia au organizat mai multe manifestații politice. Tinerii reprezentanți ai Partidului ”Renaștere” au mers cu baloane roșii în fața Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” pentru a organiza un flashmob în legătură cu vizita secretarului de Stat american, Antony Blinken.

Înainte de aceasta, autoritățile au anunțat că spațiul aerian al Moldovei a fost închis chiar și pentru baloane, iar orice acțiune de protest în mai multe zone a fost interzisă.

Din imaginile video apărute în spațiul public, se vede cum de grupul de activiști se apropie mai mulți polițiști care îi îndeamnă să-i urmeze la inspectorat.

Tinerii au povestit că la inspectorate au mers prin ploaie timp de jumătate de oră.

VISARION BERDIU, activist al Blocului ”Victorie”: „La inspectorat ne-au fost lezate drepturile, nu am avut dreptul să consultăm juriștii sau să ne folosim de telefoanele proprii. Argumentul a fost că ducem niște baloane roșii, ceea ce îmi pare că a fost ceva foarte amuzant. Am fost aduși pe jos alături de patru ofițeri de patrulare și alături de trei ofițeri de la securitate internă. Am fost nevoiți să semnăm protocoalele deja întocmite de ofițerii de patrulare și am fost amenințați că în cazul în care nu semnăm aceste protocoale, vom avea probleme la instituțiile în care învățăm”.

Tot miercuri a fost reținut și Iurie Vitneanschi, tot activist al blocului „Victorie”, după ce, în timpul vizitei la Chișinău a secretarului de Stat american, împreună cu mai mulți colegi de-ai săi, a întins în centrul orașului un drapel de proporții al Uniunii Economice Eurasiatice.

Iurii Vitneanschi a povestit că a fost documentat de polițiști timp de trei ore, fără a i se spune concret motivul reținerii.

IURII VITNEANSCHI, reprezentantul Blocului ”Victorie”: „Nimic nu mi-au putut încrimina, pentru că nimic nu am încălcat, exact ca și alți activiști de ai noștri. Singurul lucru pe care l-au putut face a fost să mă țină cel mai mult timp, atât cât permite legislația, adică trei ore pentru documentarea circumstanțelor, atât timp am fost ținut la inspectorat. După aceea au urmat o mulțime de elemente birocratice, multe explicații, iar apoi am fost eliberați. Colegilor și băieților care au fost reținuți la Inspectoratul Buiucani la fel nu le-au putut nimic încrimina”.

Potrivit lui Vitneanschi acțiunea de protest la care a participat a fost autorizată de primărie și prin urmare, participanți nu au încălcat nimic. Vitneanschi a mai spus că o parte din activiștii Partidului ”Renaștere” reținuți de polițiști au fost amendați pentru acte de huliganism, cu toate că nu au manifestat un comportament agresiv și nici nu au scandat lozinci care să tulbure liniștea publică.

IURII VITNEANSCHI, reprezentantul Blocului ”Victorie”: „Băieții au fost reținuți pentru că aveau la ei niște baloane roșii. Să înțeleg că Maia Sandu și regimul PAS se teme de niște tineri de 18 ani cu baloane. Este un absurd total cu care ne confruntăm. Noi înțelegem că poliția este nevoită să îndeplinească ordinele regimului prin a speria opoziția exercitând presiune, dar deja ne-am obișnuit cu astfel de rețineri, cu rețineri și interogări la aeroport și percheziții”.

Am telefonat la serviciul de presă al Inspectoratului General de Poliție pentru a afla mai exact câte persoane au fost reținute miercuri, în baza căror articole și câte procese au fost întocmite, însă până la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la mesaje și nici la apeluri.

De asemenea, am telefonat la serviciul de presă al Poliției Capitalei, însă cei de acolo ne-au declarat că toate aceste informații ni le poate oferi doar IGP-ul.

Totodată, amintim că în 29 mai, zeci de persoane și activiști civici din Găgăuzia au fost reținuți de polițiști, după ce au organizat un protest la porțile orașului și au cerut ca Moldova să nu fie implicată în acțiuni militare. Protestul a degenerat în schimb de replici și altercații cu forțele de ordine, iar primul a fost reținut activistul civic din Găgăuzia, Mihail Vlah, care a declarat după ce a fost eliberat că reținerea nu a fost justificată de polițiști, calificând situația un abuz.

Poliția a comunicat atunci că citez: „bulevardul Dacia a fost blocat intenționat de către un grup de persoane care aparțin organizației criminale “Șor” și care au venit preponderent din Găgăuzia.”

IGP a precizat că aceștia au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chișinău și cerințele Poliției de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare. Un alt protest a avut loc la Ambasada SUA din Chișinău, unde manifestanţii din aripile tinere ale partidelor din Blocul politic „Victorie” au accentuat că sprijină o politică externă neutră și că doresc ca Republica Moldova să rămână nealiniată în conflictele internaționale. Ei au menționat că vizita lui Blinken reprezintă o formă de presiune asupra politicii interne a țării și au subliniat importanța păstrării suveranității și independenței Republicii Moldova, fără intervenții externe. Ambasada SUA din Chişinău nu a reacţionat deocamdată la aceste acţiuni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE